zaprzeczenie ojcostwa- nienależnie pobrane - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 01 wrz 2015, 13:11

No to tak jak pisałam wcześniej.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 01 wrz 2015, 13:13

Uchyliłam, ale co z już wypłaconym funduszem? NP?
gosia76

Napisano: 01 wrz 2015, 13:40

gosia76 jest 1 wrzesień ludzie walą drzwiami i oknami do mnie i do koleżanki od ŚR i na dodatek ta temperatura - boga w sercu nie masz dziewczyno ;)
gosia76 pisze:Uchyliłam, ale co z już wypłaconym funduszem? NP?
Moim zdaniem nie jest to prawidłowe. Jeśli jednak wolisz "sposób" pani Mlonki to teraz wszczynasz postępowanie i ustalasz NP 8-)

Zaznaczam tylko że ja bym tego tak nie rozstrzygnęła. Pani Mlonka zakręciła się i to bardzo, jej stanowisko jak dla mnie jest niespójne i niezgodne z zapisami ustawy. Kobieta twierdzi że osoba pobierająca Fa nie była osobą uprawnioną (i tu zgoda) a następnie bredzi coś o zmianach od 2012r. -dłużnik nie przestał być tatusiem od 2012r. przecież... Podaje art. 29.3 który nie odnoś się do tego co wskazuje że jest przyczyną braku uprawnień do FA - tj. braku statusu osoby uprawnionej.

Jeszcze raz zaznaczę ja bym wznowiła postępowania, uchyliła decyzje przyznające prawo do Fa, wydała odmowy i czekała na rozstrzygnięcie organów wyższej instancji.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 01 wrz 2015, 13:50

Sorry, że Cię męczę ale nikt sensownie nie odpowiada. Na pocieszenie jutro ma być chłodniej :).
Czyli dobrze rozumiem? Wydane decyzje z poprzednich okresów uchylam i czekam aż wierzycielka się odwoła bo już nie jarzę?
gosia76

Napisano: 01 wrz 2015, 13:58

Ja bym wznowiła postępowanie (145.1.8 kpa), uchyliła decyzję przyznające prawo do FA a następnie wydała decyzje odmowne wskazując że osoba która pobierała FA nie miała zasądzonych alimentów od ojca (alimenty płacił jakiś niespokrewniony z nią chłop). Jak strona się odwoła będziesz czekać na rozstrzygnięcie a jak się nie odwoła to:

nienależnie pobranym świadczeniu – oznacza to świadczenia z funduszu alimentacyjnego:
c) wypłacone bez podstawy prawnej lub z rażącym naruszeniem prawa, jeżeli stwierdzono nieważność decyzji przyznającej świadczenie albo w wyniku wznowienia postępowania uchylono decyzję przyznającą świadczenie i odmówiono prawa do świadczenia,

Problem polega na tym że Ty już jedną decyzję uchyliłaś po wcześniejszym wszczęciu postępowania - to "trochę" coś innego od uchylenia po wznowieniu :?
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 02 wrz 2015, 8:16

Też teraz mam taką sprawę do rozwikłania.
Zwolnienie z obowiązku alimentacyjnego, o którym mowa w art. 29 ust. 3 ustawy, to nie to samo co stwierdzenie, że obowiązek alimentacyjny nie istnieje - wygasł. Zwolnionym można być z obowiązku co nie znaczy, że on nie wróci! Rodzic, może być zwolnionym z obowiązku ale obowiązek kiedyś może wrócić. A u osoby, u której stwierdzono nie bycie rodzicem? Niby taka mała różnica słów, a znacząca bo nie ma mowy o zastosowaniu art. 29 ust. 3. i odsetki bym naliczył.
gosia76 pisze:Właśnie nie ma podanej in formacji o terminie zwolnienia z alimentacji.Oczywiście uchyliłam decyzję ale teraz mam dylemat co z NP. Myślałam, że łużnik musi sobie egzekwować od wierzycielki na drodze cywilnej ale Pani Mlonka twierdzi, ze skoro nie jest i nie był ojcem to nie był zobowiązany do alimentacji.A fundusz był płacony w zastępstwie alimentów, więć nie należał się. Mówiła o NP od 1.10.2012 ze zmienionej wtedy ustawy. Niby przed 2012r wierzycielka nie musiała zwracać a po 1.1.2012 musi. A że wniosek na okres świadczeniowy 2011/2012 złożony był kiedy była stara ustawa nie zwraca świadczeń ze starego okresu tylko już z nowego. I cały czas powołuje się na art. 29 ust.3 z powiązaniem kodeksu rodzinnego art.128 ( a to nie jest ojciec dziecka więc żadnego obowiązku alimentacyjnego nie było i nie ma). Już jestem głupia. Napisałam do ministerstwa może Pan Wardach coś napisze.
Zaprzeczenie ojcostwa i stwierdzenie wygaśnięcia, nie istnienia, obowiązku alimentacyjnego nie odbywa się na jednocześnie. Były tatuś musi złożyć do sądu wniosek o stwierdzenie wygaśnięcia, nie istnienia, obowiązku alimentacyjnego.
Stwierdzenie Pani Monik, "że skoro nie jest i nie był ojcem to nie był zobowiązany do alimentacji" jest błędne. Ojcem był do momentu ustalenia przez sąd, że nim nie jest.
Wrzuciłem wyroki sądów w tych sprawach, które rozjaśniły mi sprawę, do pobrania https://przeklej.org/file/kdHgtT/Art..29.ust..3.docx
Dariusz Centkowski

Napisano: 03 wrz 2015, 15:21

Do Dariusz Centkowski, czyli jak?
Wszczęcie, uchylenie poprzednich decyzji odmowa i naliczenie NP + odsetki?
gosia76

Napisano: 04 wrz 2015, 7:45

gosia76 pisze:Do Dariusz Centkowski, czyli jak?
Wszczęcie, uchylenie poprzednich decyzji odmowa i naliczenie NP + odsetki?

Nie, najpierw postępowanie i decyzja do ustalenia nienależnie pobranych świadczeń, kolejno postępowanie i wydanie decyzji nakazującej zwrot świadczeń z odsetkami. Później jeśli te świadczenia są z bieżącego okresu, czyli gdy decyzja jest ważna, uchylenie prawa do tych świadczeń.
Dariusz Centkowski

Napisano: 04 wrz 2015, 9:09

Dariusz Centkowski- w tej chwili już mam uchyloną decyzję od lipca 2015r. i na nową nie przyznane. Ma jeszcze alimenty na drugie dziecko, al to jest dziecko tego Pana. Drugie już nie. I na to drugie uchyliłam.
Czyli teraz wszczynam postępowanie, uchylam wcześniej wydane decyzje od 2012 do czerwca 2015, i wydaję decyzje o nienależnie pobranych za tamte okresy i potrącam z bieżących wypłacanych na to drugie dziecko?
gosia76

Napisano: 04 wrz 2015, 10:56

gosia76 pisze:Nie, nie. Ojciec złożył wniosek o zaprzeczenie ojcostwa dopiero teraz. Komornik umorzył postępowanie z dniem 26.06. Uchyliłam od lipca. Chodzi o NP za poprzednie okresy gdzie jeszcze nie było wyroku.
Z tego co rozumiem Sąd ustalił, że dłużnik nie jest ojcem od niedawna.
Jeśli nie posiadasz odpisów wyroków:
- o zaprzeczeniu ojcostwa,
- o wygaśnięciu obowiązku alimentacyjnego;
musisz napisać do sądu o odpisy.
W wyroku o wygaśnięciu obowiązku alimentacyjnego będziesz miała określoną datę od kiedy on ustał, np. od dnia 12 czerwca 2015 r.
Z tego co się orientuję to sądy orzekają ustanie obowiązku od dnia prawomocności wyroku o zaprzeczeniu ojcostwa.
gosia76 pisze:Czyli teraz wszczynam postępowanie, uchylam wcześniej wydane decyzje od 2012 do czerwca 2015, i wydaję decyzje o nienależnie pobranych za tamte okresy i potrącam z bieżących wypłacanych na to drugie dziecko?
Uchylasz tylko z decyzji bieżącej i ustalone nią świadczenia, np. od dnia 12 czerwca 2015 r. Ale z tego co pisałaś wcześniej decyzję już uchyliłaś. Teraz możesz tylko ustalić nienależnie pobrane świadczenia od dnia, np. 12 czerwca 2015 r. (ja za miesiąc czerwiec ustaliłbym właśnie w przeliczeniu na dni). Później wydajesz decyzję zobowiązującą do zwrotu.

Za poprzednie okresy nienależnie pobrane świadczenia możesz ustalić tylko wtedy, gdy data określona w wyroku o wygaśnięciu obowiązku alimentacyjnego data będzie tak odległa.

Wszystkie świadczenia alimentacyjne, które otrzymały osoby uprawnione przed zaprzeczeniem ojcostwa były należne.

Co do potrącania z bieżąco wypłacanych świadczeń na drugie dziecko na szkoleniach mówią, że jest taka możliwość.
Dariusz Centkowski

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x