Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś mi mógby pomóc bo złożyłem 15.05.2014 wniosek o wyrównanie zdo od lipca 2013 do maja 2014 roku i o przyznanie mi spowrotem zdo za opiekę nad moim tatą.Żona dostaje od 20 pażdziernika 2013 moja żona dostaje śp na naszego synka na czas określony.A teraz powiedzieli mi z mopru że dostane wyrównanie tylko od lipca do pażdziernika 2013 roku gdyż moja żona dostaję śp i mam jutro zajść z żoną do mopru i wycofać wniosek o zdo za opiekę nad moim tatą.Proszę o pomoc.
Art. 10. ustawy
o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów mówi :
1. W sprawach nieuregulowanych w ustawie stosuje się odpowiednio przepisy ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2013 r. poz. 1456, 1623 i 1650) dotyczące świadczeń pielęgnacyjnych
a w niej
Art. 17
5. Świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje, jeżeli:
4) członek rodziny osoby sprawującej opiekę ma ustalone prawo do dodatku do zasiłku rodzinnego, o którym mowa w art. 10, specjalnego zasiłku opiekuńczego lub świadczenia pielęgnacyjnego;
i tutaj art. 4 w ustawie o zasiłku dla opiekunów dodano:
4) członek rodziny osoby sprawującej opiekę ma ustalone prawo do dodatku do zasiłku rodzinnego, o którym mowa w art. 10, specjalnego zasiłku opiekuńczego, świadczenia pielęgnacyjnego lub zasiłku dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów;
czyli jeżeli Pan złoży wniosek o zasiłek dla opiekunów żona od 15 maja nie będzie miała prawa do świadczenia pielęgnacyjnego, oczywiście za okres gdy w rodzinie nie było świadczenia pielęgnacyjnego wyrównanie się należy.
poza tym nie ma nigdzie wprost, że wyrównanie nie przysługuje, ludzie odwołują się od decyzji wyrównujących gdyż uważają, że wprowadzone zmiany dotyczą świadczeń od 15 maja, a nie tych do tyłu, tak np. robią rolnicy którzy nie rezygnowali z pracy w czasie dotyczącym wyrównania, kolegium rozstrzygnie.