Zapytanie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 01 cze 2014, 16:23

Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś mi mógby pomóc bo złożyłem 15.05.2014 wniosek o wyrównanie zdo od lipca 2013 do maja 2014 roku i o przyznanie mi spowrotem zdo za opiekę nad moim tatą.Żona dostaje od 20 pażdziernika 2013 moja żona dostaje śp na naszego synka na czas określony.A teraz powiedzieli mi z mopru że dostane wyrównanie tylko od lipca do pażdziernika 2013 roku gdyż moja żona dostaję śp i mam jutro zajść z żoną do mopru i wycofać wniosek o zdo za opiekę nad moim tatą.Proszę o pomoc.
Paweł80

Napisano: 01 cze 2014, 18:34

niestety to prawda

Art. 10. ustawy
o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów mówi :

1. W sprawach nieuregulowanych w ustawie stosuje się odpowiednio przepisy ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2013 r. poz. 1456, 1623 i 1650) dotyczące świadczeń pielęgnacyjnych

a w niej

Art. 17

5. Świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje, jeżeli:

4) członek rodziny osoby sprawującej opiekę ma ustalone prawo do dodatku do zasiłku rodzinnego, o którym mowa w art. 10, specjalnego zasiłku opiekuńczego lub świadczenia pielęgnacyjnego;

i tutaj art. 4 w ustawie o zasiłku dla opiekunów dodano:

4) członek rodziny osoby sprawującej opiekę ma ustalone prawo do dodatku do zasiłku rodzinnego, o którym mowa w art. 10, specjalnego zasiłku opiekuńczego, świadczenia pielęgnacyjnego lub zasiłku dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów;

czyli jeżeli Pan złoży wniosek o zasiłek dla opiekunów żona od 15 maja nie będzie miała prawa do świadczenia pielęgnacyjnego, oczywiście za okres gdy w rodzinie nie było świadczenia pielęgnacyjnego wyrównanie się należy.
Kati@

Napisano: 02 cze 2014, 7:41

Wobec czego Ośrodek powinien wystawić Ci decyzję odmonwą a nie chcieć żebyś wycofał wniosek
Dorota-

Napisano: 02 cze 2014, 7:44

poza tym nie ma nigdzie wprost, że wyrównanie nie przysługuje, ludzie odwołują się od decyzji wyrównujących gdyż uważają, że wprowadzone zmiany dotyczą świadczeń od 15 maja, a nie tych do tyłu, tak np. robią rolnicy którzy nie rezygnowali z pracy w czasie dotyczącym wyrównania, kolegium rozstrzygnie.
Dorota-

Napisano: 02 cze 2014, 9:04

do Doroty, chyba nie doczytałaś pytania Paweł80 pisze ze mopr mu wyrówna świadczenie, tylko wniosek o dalsza wypłatę ma wycofać.
ola2

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x