[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.customised.php on line 2035: Uninitialized string offset 0 Zapytanie zwiazane z dzierzawa • Świadczenie Wychowawcze (500+) | Forum OPS.pl
Witam, mam kilka pytan i wątpliwosści dotyczących 500+. Posiadamy z mężem jedno dziecko na które pobieramy 500+, jednak w zeszłym roku nasze dochody uległy zmianie, bez pola mieścimy sie w progu dochodowym 800zl, jednak z polem już nie.Stąd też moje zapytanie od 2014r. naszym polem zajmuje sie mój tata, on też pobiera na nie doplaty z uni. Nie pisaliśmy wówczas umowy dzierżawy jedynie słownie umówiliśmy sie, że on bedzie uprawial nasze grunty, my w dalszym siegu jednak oplacamy podatek za pole. Czy w zwiazku z tym, jest jakas mozliwosc udowodnienia, że my z pola my nie czerpiemy dochodu i nie bedzie ono brane pod uwage przy wyliczaniu swiadczenia 500+ na pierwsze dziecko.Prosze o pomoc,gdyż za rok 2016 liczac z polem przekroczymy prog 800zl na osobe. Prosze o jakies sugestie,podpowiedzi czy jest mozliwosc udowodnienia ze to swiaczenia w tym roku bedzie nam przyslugiwac.Z góry dziękuje.
Pole będzie Wam liczone.
Nie liczy się tylko wtedy jeżeli umowa jest spisana na min. 10 lat (nie z ojcem), potwierdzona w ewidencji gruntów i budynków (starostwo) i w zamian za tą dzierżawę uzyskaliście prawo do emerytury lub renty z KRUS.
P.S. z tym ostatnim (emerytura lub renta) nie zgadzałam się długie lata, aż Pani się odwołała w roku ubiegłym i SKO nam trochę temat rozjaśniło, a mianowicie potrzymali naszą decyzję o odmowie w mocy - tzn. musi być dzierżawa w zamian za emeryturę lub rentę.