Zarządca a właściciel - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 04 mar 2020, 16:21

Wiecznie mam z tym problem...kto podpisuje wniosek przy najmie mieszkania czy zarządca (wspólnota mieszkaniowa) czy właściciel.
Moje zapytanie dotyczy przyjęcia wniosku i wypłaty:
Wnioskodawca jest rodzicem, z któremu córka spisała umowę użyczenia swojego mieszkania. Czy ona jako zarządca(właściciel mieszkania) może podpisać wniosek i na jej konto przesyłać dodatek mieszkaniowy?
Powiem szczerze, że przyjęłam wniosek z podpisem właściciela mieszkania, ale czy to jest zgodne z ustawą?
Colka
Praktykant
Od: 25 cze 2019, 12:38
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 04 mar 2020, 20:39

Wniosek podpisuje i podbija zarządca. To zarządca wie, jakie są składniki opłat. Właściciel nie zawsze.

Dodatek mieszkaniowy przelewa się zarządcy, nie właścicielowi.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 06 mar 2020, 15:23

Właścicielka również otrzymuje fv czynszu za dany miesiąc i wnioskodawca na podstawie tej fv opłaca czynsz i wydatki w niej zawarte (woda, kanalizacja fundusz remont. itp). Miałam kiedyś problem z zarządem, który obsługiwał duża ilość osiedli i nie monitorował sytuacji najmowych mieszkań. Mam na myśli wnioskodawce, który wynajmował mieszkanie od osoby prywatnej...dodatek był przesyłany na konto zarządu gdzie wnioskodawca w trakcie pobierania wyprowadził się i nie poinformował Urzędu. Zarządca po pół roku poinformował, że w w czynszu zaistniała nadpłata, która była spowodowana wypłacanymi świadczeniami...

Dlatego moje pytanie, czy wniosek może podpisać właściciel mieszkania?
Też co w przypadku budynków prywatnych tzn.budynki segmentowe z wydzielonymi mieszkaniami (bez zarządu czy wspólnot), wniosek podpisuje właściciel.
Colka
Praktykant
Od: 25 cze 2019, 12:38
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x