zas. stały a komornik - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 06 lut 2014, 16:52

Proszę o podpowiedź, czy przekazujemy komornikowi informację o wysokości pobieranego przez osobę zasiłku stałego i numerze konta bankowego? Parę lat temu miałam podobną sprawę i wówczas zasiłek stały nie podlegał zajęciu komorniczemu, czy coś się zmieniło?
~@

Napisano: 06 lut 2014, 16:56

nie
~Kali

Napisano: 07 lut 2014, 10:40

Na jakie przepisy można się powołać w odpowiedzi dla komornika?
~@

Napisano: 07 lut 2014, 12:39

chyba trzeba zrezygnować z konta, bo komornik \"nie pyta\" z jakiego źródła, tylko....kładzie rączkę na \"zawartość\" konta
~ewka

Napisano: 07 lut 2014, 12:47

Bardzo dziękuję!!!
~@

Napisano: 08 lut 2014, 8:27

Przekazujemy te dane.
Natomiast nie dokonujemy potrąceń z zasiłku.

Klientowi najlepiej powiedzieć, żeby poszedł do komornika i wskazał mu, że na konto bankowe wpływa zasiłek, który jest wolny od egzekucji i żeby zwolnił te kwoty z zajęcia rachunku bankowego.

Zajęcie konta bankowego to nie to samo co zajęcie zasiłku.

Tu opisano co robić kiedy komornik zajmie konto na które wpływa wynagrodzenie za pracę już po potrąceniu przez pracodawcę (analogicznie będzie z zasiłkiem): https://prawo-porady.pl/artykuly,zajecie ... e,353.html

~robert

Napisano: 08 lut 2014, 12:34

Zajęcie zasiłku a zajęcie konta to dwie różne sprawy. Jeżeli zasił. stały wpłynie na konto to nie jest to już zasił. stały tylko środki pieniężne na koncie i takie komornik może zająć. Gdyby komornik zwrócił się do OPS o zajęcie zasił. stałego to by była inna sytuacja, ponieważ świadl. z pomocy społ. są wolne od egzekucji. Najlepiej jeżeli to dla dobra klienta niech da dyspozycję do wypłaty zasiłku np. w Ośrodku
~ja

Napisano: 10 lut 2014, 15:56

nieprawda ja - u nas komornik nawet zwrócił kasę na konto już po zajęciu - wystarczyło przesłać mu pismo informujące + kopie decyzji ( z informacją, że zasiłki wpłynęły na konto klienta).
~anka

Napisano: 10 lut 2014, 16:02

Anka Prawda to co piszę. To, że komornik ma czasem dobre serce i odstępuje od egzekucji chociaż formalnie ma do tego prawo to co innego . Natomiast stan prawny jest taki jak napisałem. Zapytaj też w banku to Ci wytłumaczą.
~ja

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x