Proszę o podpowiedź, czy przekazujemy komornikowi informację o wysokości pobieranego przez osobę zasiłku stałego i numerze konta bankowego? Parę lat temu miałam podobną sprawę i wówczas zasiłek stały nie podlegał zajęciu komorniczemu, czy coś się zmieniło?
Przekazujemy te dane.
Natomiast nie dokonujemy potrąceń z zasiłku.
Klientowi najlepiej powiedzieć, żeby poszedł do komornika i wskazał mu, że na konto bankowe wpływa zasiłek, który jest wolny od egzekucji i żeby zwolnił te kwoty z zajęcia rachunku bankowego.
Zajęcie konta bankowego to nie to samo co zajęcie zasiłku.
Zajęcie zasiłku a zajęcie konta to dwie różne sprawy. Jeżeli zasił. stały wpłynie na konto to nie jest to już zasił. stały tylko środki pieniężne na koncie i takie komornik może zająć. Gdyby komornik zwrócił się do OPS o zajęcie zasił. stałego to by była inna sytuacja, ponieważ świadl. z pomocy społ. są wolne od egzekucji. Najlepiej jeżeli to dla dobra klienta niech da dyspozycję do wypłaty zasiłku np. w Ośrodku
nieprawda ja - u nas komornik nawet zwrócił kasę na konto już po zajęciu - wystarczyło przesłać mu pismo informujące + kopie decyzji ( z informacją, że zasiłki wpłynęły na konto klienta).
Anka Prawda to co piszę. To, że komornik ma czasem dobre serce i odstępuje od egzekucji chociaż formalnie ma do tego prawo to co innego . Natomiast stan prawny jest taki jak napisałem. Zapytaj też w banku to Ci wytłumaczą.