Zasadnicze pytanie
Zasadnicze pytanie
Czy jak wniosek złożony w marcu to możemy przyznać de od kwietnia? Wcześniej robiłam, że data graniczną był dzień wypłaty, czyli wnioski złożone do 10 marca przyznanie od marca, po 10 marca od kwietnia. Potem sobie ułatwiłam i tak jak dm przyznaję od następnego miesiąca. Ale mnie olśniło i czytam w ustawie Art. 5e wypłaca do dnia 10 każdego miesiąca z góry i zonk. To jest podstawa jak robię to źle to reszta też leży. Jak wy robicie?
Re: Zasadnicze pytanie
Ja przyznaje decyzje od daty złożenia czyli czy ktoś złoży np. 1 stycznia czy 31 stycznia to zawsze dodatek przyznany od 1 stycznia.
No ale może błędem nie jest przyznawanie od następnego miesiąca, bo w ustawie nie jest powiedziane od kiedy przyznawać tylko kiedy wypłacić. A to przyznanie od następnego miesiąca ułatwia zrobienie meldunku do 2 dnia miesiąca, bo wiemy ile mamy wniosków do wypłaty.
Nie jest błędem wydać decyzję w przeszłym m-cu o ile nie przekroczysz 30 dni ale przyznajesz od miesiąca, w którym wniosek został złożony.
Ale z czego to wynika że przyznajemy od miesiąca złożenia, bo tak się umówiliśmy? Czy nie można inaczej? Może to inaczej też jest dobrze?
Oprócz Zasadnicze pytanie - Dodatek energetyczny przeczytaj również:
pieczatka
problem sygnity decyzja de
Decyzja zmieniająca a art. 108 kpa
Zapotrzebowanie na maj
podstawa prawna do dod. energetycznego z 2016r
Nowe stawki de - dec zmieniająca
nieodebrany dod energet
nowe stawki de
kiedy składać wniosek o de?
kontrola z DUW
rozliczenie DE