zasiłek cel. - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 05 lut 2016, 14:25

Witam.
Klientka złożyła podanie o pomoc finansową. Dochód jej jest niewiele wyższy niż kryterium dochodowe.
Długotrwale choruje, lecz nie mam zaświadczenia od lekarza, mam tylko jej oświadczenie pisemne.
Czy w takim przypadku mogę wydać decyzję przyznającą specjalny zasiłek celowy powołując się na przyczynę długotrwałej choroby?
Prośba o pomoc.
aabbccdd

Napisano: 05 lut 2016, 15:02

A po co ci zaświadczenie od lekarza i może niech ci lekarz jeszcze napisze na co klient choruje.
Iza1

Napisano: 05 lut 2016, 15:04

Opisz sytuację w wywiadzie, myślę że powinno wystarczyć :)
Lilianna

Napisano: 05 lut 2016, 15:42

bez zaswiadczenia jestes w stanie stwierdzic ze choruje ? A co Ty lekarz jestes ?
BadAss

Napisano: 05 lut 2016, 16:49

Zasiłek celowy specjalny jest decyzją, którą organ wydaje w oparciu o uznanie administracyjne. I dotyczy sytuacji szczególnie uzasadnionych. Pytanie, czy sytuacja kobiety, która długotrwale choruje jest szczególną. Z orzecznictwa sądów wynika, że jest to sytuacja, nagła, taka której nie można było przewidzieć.

Musisz to dobrze ugruntować. Moim zdaniem:
1.) Zaświadczenie lekarskie
2.) Recepty
3.) ANALIZA BUDŻETU tj. dochodów i wydatków
4.) Dobrze opisane.
Rosalie

Napisano: 05 lut 2016, 22:27

Rosalie ma rację. Miałem podobny przypadek w ubiegłym roku. Udało mi się uzyskać zaświadczenie od lekarza (pomocne są ewentualne karty leczenia) oraz obraz wydatków leczenia w postaci imiennych recept/faktur. Kontrolujące potwierdziły, że tego typu dokumenty są niezbędne przy wnioskowaniu o celowy zasiłek specjalny. Do tego dochodzi również dobrze uzasadniona potrzeba jego przyznania w postaci szczegółowego opisu sytuacji osobistej.
socjalny89nz

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x