zasiłek macierzyński a świadczenie pielęgnacyjne ? - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 13 mar 2016, 10:48

m&m (zgaga,Gość) możesz przestać siać zamęt i robić ludziom wodę z mózgu...:twisted:
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 13 mar 2016, 12:06

O jakie sianie zamętu chodzi?
Świadczenie pielęgnacyjne przyznawane jest w związku z e sprawowaniem opieki. Ale dziecko, na które ojciec chce się starac o śp ma już zapewnioną opiekę. Tę opiekę zapewnia mu matka, która w związku z wychowaniem i opieką nad tym dzieckiem otrzymuje już zasiłek macierzyński. I w takim przypadku przyznanie ojcu śp w związku z opieką nad tym samym dzieckiem nad którym opiekę sprawuje już matka, powoduje niespełnienie głównego założenia art.17 ust.1, gdyż w takim wypadku opieka ojca nad tym samym dzieckiem, nad którym opiekę sprawuje matka, staje się fikcją , a pobieranie śp ma mu zastąpić zasiłek dla bezrobotnych.
I w takim przypadku uwazam, ze dla dziewczyny bezpieczniejszym będzie danie odmowy, a ojciec, skoro nie zgadza sie z takim rozumowaniem niech się odwoła.

Z powodzeniem mozna powiedziec, ze zachowujsz się jak wszystkowiedzący i nieomylny arogant., który uwaza, ze to co on stwierdzi, to tak jest na pewno i tak musi być.

A same nicki są nieistotne.
Wszyscy starzy bywalcy doskonale wiedzieli, że zarejestrowana m&m i niezarejestrowana zgaga to ta sama osoba. Do powrotu do zarejestrowanego nicku zmusiło mnie podszywanie się pode mnie.
A Gość wyszedł tu przez przypadek. Po prostu zapomniałam , ze nie jestem zalogowana , a powodowana chwilą napisałam i wysłałam wiadomosć, która to bez żadnego wpisywania nicku jak tez sumy cyfr po prostu pojawiła się w temacie. Ale moje kolejne pytanie już przy własciwym nicku wyraźnie wskazywało, ze nie zamierzam zatajać autora wczesniejszej wiadomosci.
m&m

Napisano: 13 mar 2016, 14:04

eulalia pisze:Witam :)
Kobieta jest na zasiłku macierzyńskim dziecko dostało wskazania na świadczenie pielęgnacyjne
i
moje pytanie czy ojciec dziecka może ubiegać się o taką pomoc ?
Po pierwsze, w żadnym miejscu w ustawie nie ma zapisu, że "ŚP nie przysługuje, jeśli drugiej osobie przysługuje zasiłek macierzyński". Wniosek jest taki, że obydwa świadczenia mogą być wypłacane równolegle. Po drugie, ojciec jeśli wykaże, że rezygnuje lub nie podejmuje zatrudnienia w celu sprawowania opieki, nie mamy podstaw do odmowy (ja osobiście bym się nie wahał, ale jeśli masz wątpliwości zastosuj art. 23.4aa). Po trzecie, są wyroki dotyczące odmowy przyznania ŚP, ale osobie która sama pobiera zasiłek macierzyński i opłacane są za nią składki do ZUS (I SA/Wa 2259/14). Nie znalazłem nic na temat odmowy drugiemu z rodziców, więc ja bym przyznał.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 13 mar 2016, 20:24

Gwoli ścisłości, to w ustawie nigdzie nie ma zapisu, ze śp nie przysługuje matce, która pobiera zasiłek macierzyński w związku z opieką nad dzieckiem. Wniosek z tego taki, że takie dwa świadczenia mogłaby pobierać równoległe, a jednak pewne istotne fakty dowodzą , ze nie moze. W tym przypadku może byc podobnie.
W przypadku zdecydowania sie na odmowę, tym bardziej zleciłabym przeprowadzenie wywiadu srodowiskowego w celu dokładnego ustalenia dlaczego matka pobierająca zasiłek macierzyński za opiekę nad dzieckiem nie jest w stanie opiekować sie nim, tylko opiekę tę zmuszony jest przejąc ojciec. Chociaz ustawodawca przewidział inne rozwiązania dla sytuacji, ze matka pobierająca zasiłek macierzyński, z jakichś powodów nie jest w stanie sprawować opieki i wtedy może chyba zrezygnować z zasiłku macierzyńskiego.
A opieka ojca ma być faktyczna a nie pozorna.
m&m

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x