ZASIŁEK PIELĘGNACYJNY - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 29 sty 2014, 17:23

facet miał przyznany zasiłek pielęgnacyjny, przyszedł wczoraj i napisał prośbę o uchylenie decyzji i wstrzymanie zasiłku ponieważ pobiera dodatek przy rencie od stycznia 2014 i zwrócił do kasy 153 za styczeń.
Wydaje jedną decyzję uchylająca i piszę w niej że zwrócił zasiłek za styczeń. Czy wydaje 2 decyzje jedną uchylającą a potem o nienależnie pobranym zasiłku i w tej pisze że już zwrócił.
Macie takie przypadki? Jak robicie?
~elciaa

Napisano: 30 sty 2014, 10:24

ponawiam pytanie
~elciaa

Napisano: 30 sty 2014, 10:54

w zasadzie powinnaś przejść całą procedurę czyli wszczęcia i odpowiednie decyzje, ale wydaje mi się, że w tej sytuacji kiedy on zwrócił możesz to zrobić - 1. uchylić od stycznia 2014, 2. orzec o braku obowiąku zwrotu z pododu tego że zwrócił i resztę w uzasadnieniu. Ale co z odsetkami?
~ptyś

Napisano: 30 sty 2014, 13:17

wpłacił w styczniu za styczeń więc nie ma odsetek, nalicza się od pierwszego dnia miesiąca następującego po dniu wypłaty czyli od lutego
~elciaa

Napisano: 30 sty 2014, 13:54

Masz rację nie zwróciłam uwagi, w takim razie myślę że jak zrobisz tak jak pisałam nie powinni sie do ciebie przyczepic
~ptyś

Napisano: 30 sty 2014, 17:55

Czy zawsze uznajecie zasiłek pielęgnacyjny przy przyznaniu prawa do dodatku w ZUS jako nienależne, nawet jeśli nie mógł wcześniej powiadomić, bo dostał decyzję z ZUS w miesiącu, w kt zgłosił w OPS ten fakt?
To są świadczenia nienależnie pobrane czy nienależne świadczenia, których się nie zwraca
~twins

Napisano: 31 sty 2014, 13:26

zawsze sie zwraca, osoba powinna poinformować OPS że toczy się procedura ustalenia prawa do dodatku pielęgnacyjnego w innej instytucji i wstrzymać wypłatę do czasu rozstrzygnięcia sprawy decyzją art.25 ust.1
~mc

Napisano: 31 sty 2014, 22:55

Na ostanim szkoleniu Mazurkiewicz mowil ze nie mozna uznac w takiej sytuacji jak wyzej swiadczen nienaleznie pobranych i zwrotu,. Powolal sie na wyrok WSA popierajacy jego slowa
~miriam

Napisano: 02 lut 2014, 0:12

Tak mówił ale wszyscy robią inaczej i my także dajemy do zwrotu.od msc przyznania dp.Szykuję się w tym względzie zmiana przepisów która może rozwiąże dylematy.
~Iwa

Napisano: 02 lut 2014, 23:41

I właśnie mam problem. Wg Maz... notatka do akt i tyle a jak przyjedzie kontrol to ...
~miriam

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x