zasiłek pielęgnacyjny a dodatek pielęgnacyjny. Pomożcie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 27 cze 2017, 12:03

Pan pobierał zasiłek pielęgnacyjny w naszym Ośrodku. Dowiedzieliśmy się, po wydaniu decyzji, iż pobiera jednocześnie dodatek pielęgnacyjny w ZUS.( Napiszę jeszcze, iż podpisał oświadczenie, że nie pobiera dodatku pielęgnacyjnego )
Zrobiliśmy wszczęcie postępowania, wyzanczyliśmy termin 7 dni na zapoznanie się z materiałem , następnie wydaliśmy decyzję uchylajacą . Pan się nie odwołał. Następnie pismo do ZUS, żeby podjeli potrącenie.
Mam do Was pytanie czy powinnam wydać decyzję o nienależnie pobranym świadczeniu i dopiero pismo do ZUS. Proszę o informację
milenkamm
Stażysta
Od: 31 gru 2009, 13:20
Zajmuję się:

Napisano: 27 cze 2017, 15:06

Nie wydajemy decyzji, tylko pismo do ZUS za jaki okres maja potrącić i na jaki rachunek przekazać potrącone kwoty
czcz
Stażysta
Od: 23 mar 2017, 11:31
Zajmuję się: ŚR/ŚW

Napisano: 27 cze 2017, 15:29

czy ja dobrze zrozumiałam, ze Pan w momencie złożenia do Was wniosku już miał decyzję o dodatku z ZUS?
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 27 cze 2017, 17:10

nie w momencie składania wniosku miał rentę socjalną i nie pobierał dodatku pielęgnacyjnego w ZUS. Po roku zmarł jego ojciec dostał rentę rodzinną i tam przy rencie przyznali mu dodatek pielęgnacyjny.

Dziękuje za odpowiedz. Facet ma teraz dużo do zwrotu i zarzuca mi że nie wydałam decyzji o nienależnie pobranych świadczeniach dlatego pytam, żeby się upewnić czy wszystko zrobiłam poprawnie
milenkamm
Stażysta
Od: 31 gru 2009, 13:20
Zajmuję się:

Napisano: 28 cze 2017, 8:39

no jeśli tak to pismo do ZUS. Facetowi oczywiście pismo do wiadomości. Niech se poczyta art. na podstawie których piszesz do ZUS.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x