Zasiłek pielęgnacyjny i dodatek pielęgnacyjny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 20 lip 2016, 9:23

Czy ktoś robił potrącenie zasiłku pielęgnacyjnego z ZUS. Nie wiem jak to ugryźć. Młoda osoba niepełnosprawna pobiera u nas ZP od ponad roku. Do 500+ przyniósł decyzję przyznającą rentę, w której dopatrzyliśmy się, że prawie od roku ma przyznany dodatek pielęgnacyjny z ZUS. Wysłałam do osoby zawiadomienie o wszczęciu postępowania i co teraz powinnam dalej robić? Czy robić te wszystkie decyzje uchylająca, nienależnie pobrana i żądająca zwrotu i wysyłać je również do ZUS-u, czy dopiero na końcu poinformować ZUS pismem z prośbą o potrącanie.
kersa

Napisano: 20 lip 2016, 11:05

Nikt nie miał takiego przypadku?
kersa

Napisano: 21 lip 2016, 11:13

Mam podobny przypadek. Facet pobierał u mnie zasiłek a od stycznia przyznano mu dodatek pielęgnacyjny do emerytury, z tego co ustaliłam to po dniu 4 marca 2016 Zus powinien zwrócić nienależnie wypłacony zasiłek ( na wniosek gopsu ) i brak jest podstaw prawnych do wydawania decyzji administracyjnej w przedmiocie ustalania świadczeń nienależnie pobranych i zobowiązania ich zwrotu, bowiem potrącenie będzie następować z mocy prawa. Tylko mam taki problem jak ten wniosek do zusu ma wyglądać no i jak zrobić decyzję o uchyleniu zasiłku pielęgnacyjnego. Jak coś wiecej bedziecie wiedziec to piszcie
m123678

Napisano: 21 lip 2016, 11:32

m123678 pisze:Mam podobny przypadek. Facet pobierał u mnie zasiłek a od stycznia przyznano mu dodatek pielęgnacyjny do emerytury, z tego co ustaliłam to po dniu 4 marca 2016 Zus powinien zwrócić nienależnie wypłacony zasiłek ( na wniosek gopsu ) i brak jest podstaw prawnych do wydawania decyzji administracyjnej w przedmiocie ustalania świadczeń nienależnie pobranych i zobowiązania ich zwrotu, bowiem potrącenie będzie następować z mocy prawa. Tylko mam taki problem jak ten wniosek do zusu ma wyglądać no i jak zrobić decyzję o uchyleniu zasiłku pielęgnacyjnego. Jak coś wiecej bedziecie wiedziec to piszcie
wyżej masz link, poczytaj :)
+ewa

Napisano: 21 lip 2016, 12:00

ok, dzięki. a jak jest z odsetkami, orientujesz się,czy zus tez je wyegzekwuje
m123678

Napisano: 21 lip 2016, 12:01

m123678 pisze:ok, dzięki. a jak jest z odsetkami, orientujesz się,czy zus tez je wyegzekwuje
tu nie ma odsetek :)
+ewa

Napisano: 21 lip 2016, 12:18

a mam jeszcze jedno pytanie czy należy robić wszczęcie przed wydaniem decyzji
m123678

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x