zasiłek pielęgnacyjny przedłużki, bład pracownika

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
aktosik
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

zasiłek pielęgnacyjny przedłużki, bład pracownika

Post autor: aktosik »

Taka sytuacja:
Strona pobierała zasiłek pielęgnacyjny na podstawie przedłużenia zgodnie z art. 15h ustawy o szczególnych rozwiązaniach...
Po weryfikacji w EKSMON w dniu 23.01.2024 okazało się, że ma orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności z dnia 28.01.2023 :shock: wydane przez WZON.
Zaprzestano wypłaty świadczenia od 01.01.2024 r. Po kontakcie telefonicznym strona miała się pojawić celem wyjaśnienia sprawy.
Nie wiem dlaczego, teczka została zapomniana przez pracownika, który sprawę prowadził.
Teraz sprawa trafiła do mnie. Pan pojawił się z wyrokiem sądu, który zmienił orzeczenie WZON i uznał Pana za osobę o znacznym stopniu niepełnoprawności. Jak ja mogę to odkręcić? w całym postepowaniu brakuje decyzji przedłużającej na podstawie art. 2 ustawy z dnia 25 września 2024 r. o zmianie ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych.
aktosik
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: zasiłek pielęgnacyjny przedłużki, bład pracownika

Witam. Ma ktoś jakiś pomysł?
aktosik
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

aktosik pisze: 03 cze 2025, 12:53 Witam. Ma ktoś jakiś pomysł?
nieśmiało poprosze jeszcze raz o wskazówki
aktosik
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

:roll: :oops:
aktosik pisze: 05 cze 2025, 8:31
aktosik pisze: 03 cze 2025, 12:53 Witam. Ma ktoś jakiś pomysł?
nieśmiało poprosze jeszcze raz o wskazówki
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

Ja już bym nie kombinował bardziej tylko załatwił to najprościej nawet jeżeli nie do końca poprawnie. Przy art.15h były różne interpretacje do kiedy płacić ale rozumiem u wasz przyjęto do końca miesiąca Kiedy był WZON. Rozumiem też, że przez 11 miesięcy kasa szła a nie powinna. Pytanie jeszcze kiedy był wniosek na komisję złożony.
Obecny wniosek rozpatrzyć, że za okres od komisji do 31.01.2023 r. umorzyć postępowanie bo zasiłek był wypłacony z decyzji 15h. oraz dalszych zmian. Przyznać za okres od 01.02.2023 r. do 31.12.2023 r. ale ponieważ kasa poszła z decyzji 15h. oraz dalszych zmian a nie powinna to wypłaty te zalicza się na poczet obecnej decyzji i przyznać od 01.01.2024 r. do nadal wyrównanie będzie w lipcu a później w okresach miesięcznych.

Ustawa "w całym postepowaniu brakuje decyzji przedłużającej na podstawie art. 2 ustawy z dnia 25 września 2024 r. o zmianie ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych" z tego co piszesz nie miała zastosowania, bo można było płacić do ostateczności czyli 31.01.2023 r.
aktosik
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Szarak pisze: 10 cze 2025, 9:17 Ja już bym nie kombinował bardziej tylko załatwił to najprościej nawet jeżeli nie do końca poprawnie. Przy art.15h były różne interpretacje do kiedy płacić ale rozumiem u wasz przyjęto do końca miesiąca Kiedy był WZON. Rozumiem też, że przez 11 miesięcy kasa szła a nie powinna. Pytanie jeszcze kiedy był wniosek na komisję złożony.
Obecny wniosek rozpatrzyć, że za okres od komisji do 31.01.2023 r. umorzyć postępowanie bo zasiłek był wypłacony z decyzji 15h. oraz dalszych zmian. Przyznać za okres od 01.02.2023 r. do 31.12.2023 r. ale ponieważ kasa poszła z decyzji 15h. oraz dalszych zmian a nie powinna to wypłaty te zalicza się na poczet obecnej decyzji i przyznać od 01.01.2024 r. do nadal wyrównanie będzie w lipcu a później w okresach miesięcznych.

Ustawa "w całym postepowaniu brakuje decyzji przedłużającej na podstawie art. 2 ustawy z dnia 25 września 2024 r. o zmianie ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych" z tego co piszesz nie miała zastosowania, bo można było płacić do ostateczności czyli 31.01.2023 r.
Bardzo dziękuje.
Nikodemus
Stażysta
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Post autor: Nikodemus »

aktosik pisze: 02 cze 2025, 11:45 Taka sytuacja:
Strona pobierała zasiłek pielęgnacyjny na podstawie przedłużenia zgodnie z art. 15h ustawy o szczególnych rozwiązaniach...
Po weryfikacji w EKSMON w dniu 23.01.2024 okazało się, że ma orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności z dnia 28.01.2023 :shock: wydane przez WZON.
Zaprzestano wypłaty świadczenia od 01.01.2024 r. Po kontakcie telefonicznym strona miała się pojawić celem wyjaśnienia sprawy.
Nie wiem dlaczego, teczka została zapomniana przez pracownika, który sprawę prowadził.
Teraz sprawa trafiła do mnie. Pan pojawił się z wyrokiem sądu, który zmienił orzeczenie WZON i uznał Pana za osobę o znacznym stopniu niepełnoprawności. Jak ja mogę to odkręcić? w całym postepowaniu brakuje decyzji przedłużającej na podstawie art. 2 ustawy z dnia 25 września 2024 r. o zmianie ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych.

W mojej opinii decyzja przedłużająca z art 15h wygasła z dniem 31.01.2023r. tj z ostatnim dniem miesiaca wydania orzeczenia przez WZON.
Zatem, za okres od 01.02.2023r. do 31.12.2023r. świadczenia były wypłacane bez decyzji administracyjnej. Organ właściwy winien weryfikować i monitorować zgodnie z art 23b UŚR orzeczenia o niepełnosprawności, choć bywa to różnie bo i EKSMOoN działa różnie.
Zakładam, że w decyzji przedłużającej z art. 15h było odpowiednie pouczenie, że strona ma bezwzględnie zgłaszać wszystkie zmiany odnośnie wydania nowego ostatecznego orzeczenia, w tym odwołania itd.
Jeżeli była właściwie pouczona to w grę wchodzą NP świadczenia z art 30 UŚR, czyli z odsetkami.
Jak dla mnie należy przyznać Panu ZP za cały okres tj. od miesiąca złożenia wniosku na komisję w PZON do końca ważności orzeczenia zmienionego Wyrokiem Sądu ( oczywiście jeżeli wyrok Sądu jest prawomocny i Pan zachował warunki określone w art 24 ust 2a UŚR czyli 3 miesiące) i ewentualnie umorzyć postępowanie za okres, w którym pokrywają się okresy przyznania ZP wcześniejszymi decyzjami ( ale na pewno nie za okres od 01.02.2023r. do 31.12.2023r.) i za a okres od 01.02.2023r. do 31.12.2023r.wydać decyzję o NP świadczeniach z odsetkami.
Jak nie było pouczenia to SKO uchyli decyzje o Np i umorzy postępowanie w tej sprawie pod warunkiem że strona się odwoła od decyzji.
ODPOWIEDZ