Dziś córka poinformowała nas że dostaje na swoje konto zasiłek pielęgnacyjny na ojca który zmarł w sierpniu 2013r ponoć dopiero teraz się zorientowała że te pieniądze nadal przychodzą na jej konto i owszem ona je chce zwrócić ale może tak jak wpływały miesięcznie po 153 zł . Co dalej ? uchylam decyzję z dniem 1.05.2014 ? z dniem śmierci? w jaki sposób zobowiązać córkę do zwrotu? decyzja była na ojca . Wziąć oświadczenie w którym zobowiąże się do zwrotu ? Powinna zwrócić z odsetkami ? Czy ważne żeby w ogóle zwróciła? Pomóżcie co robić
Miałam taka sytuację, mąż zmarł a żona nie poinformowała o tym i dwa lata wypłacany był zasiłek pielęgnacyjny. Kancelaria prawna pracująca dla urzędu wniosła sprawę do sądu, przed którym zawarta została ugoda, iż żona zwróci te pieniądze w ratach. Nie zwróciła całości bo sama zmarła.
Nie uchylasz decyzji bo ten na kogo była wydana nie żyje. Przeciez decyzja musi mieć adresata. Nie możesz ustalić nienależnie pobranych bo nie ma dla kogo więc nie można tego spłacać na raty. Ma zwrócić i tyle ( niech weźmie kredyt w banku i spłaca w ratach).
Miałam taką sytuację facet nie zwrócił zasiłku pielęgnacyjnego wypłacanego dla żony pomimo jej śmierci. Napisałam wniosek do prokuratury o podjęcie stosownych działań. Sprawa trafiła do sądu pomimo, że facet zwrócił pieniądze na etapie postępowania prokuratury.