bardzo proszę o radę, w sierpniu wraz z rodziną wyjechałam do Szkocji, od września zrezygnowałam z zr i dodatku 400zł, mąż podjął pracę od 20 sierpnia, ale czek dostał po trzech tygodniach, ja złożyłam dzisiaj o świadczenie tutaj, mam wątpliwość dot. tych dziesięciu dni, czy może tak być, że za sierpień będzie do zwrotu?
Będzie koordynacja i prawdopodobnie będzie zwrot. O sprawie zdecyduje marszałek województwa, przekażą informację o wniosku złożonym w zagranicznej instytucji do twojego miejscowego ośrodka, ten będzie musiał uchylić uchylającą i potem decyzję przyznającą od daty zaistnienia koordynacji, następnie dokumenty przekażą do ROPS/RCPS (w zależności od tego jak ten organ nazywa się w Twoim województwie), potem już sprawę będzie prowadził marszałek, ustali prawo do świadczeń, potem ewentualnie będzie żądał zwrotu.
dzięki za odpowiedź, tylko jeszcze małe wyjaśnienie, legalne zatrudnienie męża jest dopiero od września a ja składałam o świadczenie w październiku i od dnia złożenia wniosku dopiero otrzymam zasiłek więc nie będzie zdublowany w sierpniu