Zasiłek rodzinny - błędnie przyznany - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 14 wrz 2025, 17:06

Cześć,

Jestem dość świeżym pracownikiem i popełniłam błąd, wydałam błędnie dwie decyzje dla matki trójki dzieci (na dwa okresy zasiłkowe tj. 2023/2024 i 2024/2025).
Pani (samotnie wychowująca) złożyła wniosek na trójkę dzieci:
- dwoje starszych: chłopiec nieuznany w akcie urodzenia, bez zasądzonych alimentów a dziewczynka uznana przez ojca z zasądzonymi alimentami
- najmłodsze dziecko; dziewczynka bez zasądzonych alimentów. W składzie rodziny brak ojca tej dziewczynki

Wydałam decyzję przyznającą na wszystkie dzieci, w tym na najmłodszą dziewczynkę dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego. (Na najmłodszą córkę zasiłek rodzinny nie przysługiwał w ogóle ponieważ nie przedstawiła wyroku o zasądzonych alimentach)
Pierwszy wniosek na okres 23/24 złożyła w lipcu 2024 r. i od tego czasu pobierała dodatek z tytułu opieki.
Dopiero w sierpniu 2025 roku złożyła oświadczenie że zmienia adres zamieszkania i przeprowadza się do innej gminy w związku z czym musiałam przesłać decyzję wraz z wnioskiem i pozostałymi dokumentami do dalszej realizacji przez tą inną gminę. Niestety dopiero teraz wyszło, że na jedno dziecko nie powinnam była przyznać w ogóle zasiłku rodzinnego (gmina której przekazałam decyzję zwróciła się o uzupełnienie brakujących dokumentów)
Od Wnioskodawczyni dowiedziałam się, że dopiero w maju 2025 r. wystąpiła do sądu o zabezpieczenie alimentów, wyroku oficjalnego jeszcze nie ma.

Poradźcie proszę, czy da się rozwiązać ten problem, tak aby Pani nie musiała zwracać zasiłku na tę najmłodszą córkę? Ewentualnie kto powinien naliczyć nienależnie pobrane świadczenia ? Gmina która wypłacała zasiłek do tej pory czy gmina do której ta Pani się przeprowadziła? Ewidentnie decyzja została wydana błędnie z winy pracownika, wolałabym aby nie musiała płacić odsetek; czy jest jakaś możliwość nienaliczania jej odsetek?

Co w tej sytuacji zrobić ze sprawą?
Czy trzeba będzie stwierdzić nieważność decyzji lub wznowić postępowanie?

Proszę podpowiedzcie coś, stresuję się tą całą sytuacją :( (na tą dziewczynkę ta matka pobierała najwięcej zasiłku)
Jola_89
Praktykant
Od: 01 kwie 2024, 15:53
Zajmuję się: ŚW i FA

Napisano: 15 wrz 2025, 9:53

jak przekazałaś akta to pijesz kawę. Nowy organ winien wysłać decyzje do unieważnienia w SKO i robić nienalezne
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 15 wrz 2025, 13:11

de Charette pisze:
15 wrz 2025, 9:53
jak przekazałaś akta to pijesz kawę. Nowy organ winien wysłać decyzje do unieważnienia w SKO i robić nienalezne
Nowy organ tylko do decyzji obecnie realizowanej wystąpi o unieważnienie, do decyzji 23/24 powinnaś sama wystąpić.
Beata Szostakiewicz
Stażysta
Od: 02 paź 2024, 10:29
Zajmuję się: Wydział Świadczeń Rodzinnych i Alimentacyjnych

Napisano: 15 wrz 2025, 20:24

1) Czyli wnoszę do SKO o stwierdzenie nieważności swojej własnej decyzji w trybie art. 156 § 1 pkt 2 Kpa tj. wydana została bez podstawy prawnej lub z rażącym naruszeniem prawa? Wnoszę o stwierdzenie nieważności całej decyzji czy w części? bo na dwoje dzieci zasiłek przysługiwał?

2) Nie robiłam jeszcze stwierdzenia nieważności decyzji. Co powinnam zrobić po kolei ?
Piszę pismo o stwierdzenie nieważności i wysyłam oryginały dokumentów, sobie pozostawiając kopie ?
3) Czy czekam na odpowiedź od SKO, czy mogę od razu wydać decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach?
4) Czy mogę odstąpić od naliczenia odsetek z uwagi, na to że błędne przyznanie nastąpiło z winy pracownika?
Jola_89
Praktykant

Napisano: 16 wrz 2025, 7:13

1. możesz w całości, możesz w części jak tylko kawałek jest zły, SKO i tak nie jest tym związane i zrobi po uważaniu
2. Analogicznie jak z odwołaniem
3. Czekasz
4. Odsetek nie będzie z mocy ustawy, proponuję doczytać art. 30 uosr.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 16 wrz 2025, 7:56

z lexa:
W tym miejscu wskazać należy, iż w sytuacji, gdy organ (aktualnego miejsca zamieszkania Strony) stwierdził, że poprzedni organ błędnie wydał decyzję uprawniającą do zasiłku rodzinnego, tj. niezgodnie z z obowiązującymi w tym zakresie przepisami, należy rozważyć wystąpienie do samorządowego kolegium odwoławczego o stwierdzenie nieważności decyzji w sprawie przyznania zasiłku rodzinnego, ze względu na zaistnienie przesłanek, o których mowa w art. 156 § 1 pkt 2 k.p.a., tj. wydanie decyzji z rażącym naruszeniem prawa. Jak czytamy w wyroku WSA w Łodzi z 12.07.2023 r., III SA/Łd 218/23: ""Rażące" naruszenie prawa występuje w sytuacji, gdy treść decyzji pozostaje w wyraźnej i oczywistej sprzeczności z treścią przepisu prawa, a charakter tego naruszenia powoduje przy tym, że decyzja taka nie może być akceptowana jako akt wydany przez organ praworządnego państwa."
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 16 wrz 2025, 8:02

Zasady przyznawania zasiłków rodzinnych, określają przepisy ustawy z 28.11.2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz.U. z 2020 r. poz. 111 ze zm.) – dalej u.ś.r. Zgodnie z treścią art. 20 ust. 1-4 u.ś.r., organ właściwy realizuje zadania w zakresie świadczeń rodzinnych jako zadanie zlecone z zakresu administracji rządowej. Postępowanie w sprawie świadczeń rodzinnych prowadzi organ właściwy. W przepisie tym mowa jest o "organie właściwym", to pojęcie jest wyjaśnione w art. 3 pkt 11 u.ś.r., zgodnie z jego treścią jest nim: wójt, burmistrz, lub prezydent miasta właściwy ze względu na miejsce zamieszkania osoby ubiegającej się o świadczenie lub otrzymującej świadczenie rodzinne.

W rozpatrywanym przypadku stwierdzić należy, że skoro strona uprawniona do zasiłku rodzinnego zmieniła miejsce zamieszkania, wyprowadzając się do innej gminy, to okoliczność ta spowodowała, że organ który był właściwy do rozstrzygania o jej prawach do świadczeń rodzinnych, utracił swoją właściwość i organem właściwym do prowadzenia postępowania w sprawie jest organ właściwy gminy, na terenie którego ww. obecnie zamieszkuje. I w sytuacji, gdy organ dokonując weryfikacji dochodu rodziny stwierdził, że poprzedni organ nieprawidłowo wydał decyzję przyznając zasiłek rodzinny podczas, gdy dochód rodziny nie uprawniał ją do ww. świadczeń - istnieje podstawa do stwierdzenia, że przedmiotowa decyzja została wydana z rażącym naruszeniem przepisów u.ś.r., co stanowi podstawę do stwierdzenia jej nieważności na podstawie art. 156 § 1 pkt 1 ustawy z 14.06.1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego (Dz.U. z 2021 r. poz. 735), i uzasadnia wystąpienie do właściwego miejscowo samorządowego kolegium odwoławczego z wnioskiem o stwierdzenie nieważności ww. decyzji, przesyłając do tego organu akta sprawy. Samorządowe kolegium odwoławcze, gdy uzna za zasadne, to z urzędu podejmie postępowanie w sprawie stwierdzenia nieważności decyzji i wówczas skieruje do strony zawiadomienie o wszczęciu postępowania w sprawie stwierdzenia nieważności decyzji. Organ właściwy nie prowadzi tego postępowania, więc nie zawiadamia strony o jego wszczęciu.

Dopiero zakończenie postępowania w sprawie stwierdzenia nieważności decyzji otworzy drogę do procedowania w przedmiocie ustalenia zasiłku rodzinnego w prawidłowej wysokości oraz zwrotu nienależnie pobranego świadczenia z powołaniem się na treść art. 30 ust. 2 pkt 4 u.ś.r. Treść tego przepisu jest jednoznaczna, bowiem przewiduje oczywisty skutek w razie wystąpienia opisanej w nim przesłanki, a decyzja zapadła w okolicznościach w nim opisanych ma charakter związany. Błędne działania pracownika organu przyznającego świadczenie w postaci zasiłku rodzinnego nie skutkują odstąpieniem od zwrotu nienależnie pobranych świadczeń.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 18 wrz 2025, 20:12

Dziękuję za odpowiedzi.

Gmina do której przekazałam swoją decyzję nie chce jej dalej realizować. Wystąpiłam więc do tej gminy z prośbą o odesłanie kompletu dokumentów i będę występować do SKO o stwierdzenie nieważności swoich decyzji.

Czy w uzasadnieniu takiego wniosku o stwierdzenie nieważności decyzji muszę szczegółowo opisać co się w sprawie działo?

Czy ktoś z Was kiedykolwiek pisał wniosek o stwierdzenie nieważności decyzji? i mógłby podpowiedzieć jak powinien on wyglądać?
Jola_89
Praktykant

Napisano: 19 wrz 2025, 7:02

Ale czego nie rozumiesz. Jaki zwrot akt jakie pisanie do SKO przez ciebie ? To oni są teraz organem właściwym i to oni piszą o stwierdzenie nieważności decyzji.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 19 wrz 2025, 7:36

dokładnie, osoba nie mieszka u ciebie nie masz prawa dotykać jej spraw poza przekazaniem wg właściwości
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x