zasiłek stały - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 02 gru 2013, 16:04

czy przysługuje zasiłek stały w przypadku uprawnień do renty z tyt. częściowej niezdolności do pracy?
dodam, że kryterium dochodowe jest spełnione, gdyż Pan płaci alimenty do komornika
~ala

Napisano: 02 gru 2013, 16:27

?
~ala

Napisano: 02 gru 2013, 17:13

częściowa= lekki
~Wredna

Napisano: 03 gru 2013, 2:55

Ala,na litośc boska. Art. 37 naszej suatwy wyraxnie okresla,zę zasiłek stały przysluguje osobie niezdolnej do pracy z powodu wieku lub CAŁKOWICIE NIEZDOLNEJ DO PRACY -definicja całkowitej niezdolnosci do pracy znajduje się a w art. 6 naszej ustawy. Po drugie...hmmm...mówisz,ze kryterium dochodowe jest spelnione. Czy aby na pewno? Co mówi art. 37ust 1 pkt 2? Mowa tam jest o DOCHODZIE TEJ OSOBY,jak równiez dochodzie na osobę w rodzinie! Oba te warunki muszą być spełnione,a nie tylko dochód NA OSOBĘ! Abstrahuję już,że jest to renta -jak piszesz- z tytułu CZĘŚCIOWEJ niezdolności do pracy,a więc nie ma mowy o zasiłku stałym-ale prawdopodobnie jej renta jest wyższa niż 456zł,prawda? POnadto osoba ta moze mieć inne dochody osobiste. Nie wiesz jakie? To porównaj z definicja dochodu dziecka (też art. 6 ustawy). Na przyklad dochodem osobistym matki są zasiłki rodzine i dodatki do nich(zasiłek pielęgnacyjny dziecka już nie,bo to dochód dziecka,podobnie jak alimenty,renta rodzinna lub jej część przypadająca na dziecko itd...definicja dochodu dziecka też z art. 6 ustawy).
~o zgrozo!

Napisano: 03 gru 2013, 17:39

Kurczę, a ja mam inny problem. Klient 03.12.2013r. zwrócił się o udzielenie pomocy finansowej w formie zasiłku okresowego, mimo, iż posiada orzeczony umiarkowany stopień niepełnosprawności. W/w oświadczył, że nie chce zasiłku stałego, ponieważ za 2 tygodnie otrzyma zasiłek dla bezrobotnych, a zgodnie z przepisami urzędu pracy nie może z niego korzystać w przypadku pobierania zasiłku stałego. Nadmieniam, że jego dochód w miesiącu poprzedzającym datę złożenia wniosku kwalifikuje do bezzwrotnych świadczeń z funduszu pomocy społecznej. Nie ma w tym przypadku również mowy o dochodzie utraconym. I teraz nie wiem czy w przypadku uprawnień do zasiłku stałego mogę przychylić się do jego prośby czy należy mu się obligatoryjnie????
~Lena

Napisano: 03 gru 2013, 20:37

ja każdego roku dostaję z ZUS zawiadomienie o hipotetyczne mojej emeryturze - ma ona wynieść 520 zł, a zatem mniej niż kryterium dla osoby samotnej....ehhhhh, teraz mam ŚP, po przejściu na emeryturę umrzeć z głodu
~basia

Napisano: 03 gru 2013, 22:48

Lena - jest problem. Bo zasiłek stały trzeba z mocy ustawy mówiąc kolokwialnie - dać. Osobnik go nie chce, ale chce inną formę pomocy. Jest dwa wyjścia odmówić zas. okresowego bo przysługuje mu zasiłek stały. Albo wziąć oświadczenie, że rezygnuje z zasiłku stałego gdyż wkrótce nabędzie prawo do zasiłku dla bezrobotnych i jest to dla niego korzystniejsza forma wsparcia no i przyznać zasiłek okresowy. Ale czy to są dobre rozwiązania?
~wwz

Napisano: 04 gru 2013, 9:33

NSA 26 czerwca SA/Wa 966/13
~Wredna

Napisano: 09 gru 2013, 14:52

Dziękuję za namiar wyroku NSA (jednak nie jesteś taka wredna;-)
~Lena

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x