zasiłek stały, a renta - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 03 lis 2025, 21:19

Witam, mam taki problem. Rodzina dwuosobowa. Uzyskiwali niskie dochodu. Pani złożyła w maju br. orzeczenie i wniosek o wypłatę zasiłku stałego. W czerwcu br. złożyła podanie o zawieszenie postępowania, z uwagi na fakt, że złożyła dokumenty na rentę chorobową. Zasiłek stały nie był wypłacany. W październiki br. zgłosiła w tut. Ośrodku, że otrzymała rentę przyznaną od kwietnia br. do 2028 r. Rentę z wyrównaniem od kwietnia br. do września br. wypłacili we wrześniu. Renta na osobę w rodzinie nie przekracza 823,00 zł., więc kwalifikuje klientkę do wypłaty zasiłku stałego. Jak należy w tej sytuacji wyliczyć dochód i zasiłek stały od maja br. do września br. Czy rozliczyć przyznaną rentę od kwietnia br., czy liczyć na bieżąco?. Zupełnie nie wiem co w tej sytuacji należy zrobić. Może ktoś podpowie.
zośka_ops
Stażysta
Od: 03 lut 2020, 21:55
Zajmuję się: Pracownik socjalny

Napisano: 04 lis 2025, 8:48

zośka_ops pisze:
03 lis 2025, 21:19
Witam, mam taki problem. Rodzina dwuosobowa. Uzyskiwali niskie dochodu. Pani złożyła w maju br. orzeczenie i wniosek o wypłatę zasiłku stałego. W czerwcu br. złożyła podanie o zawieszenie postępowania, z uwagi na fakt, że złożyła dokumenty na rentę chorobową. Zasiłek stały nie był wypłacany. W październiki br. zgłosiła w tut. Ośrodku, że otrzymała rentę przyznaną od kwietnia br. do 2028 r. Rentę z wyrównaniem od kwietnia br. do września br. wypłacili we wrześniu. Renta na osobę w rodzinie nie przekracza 823,00 zł., więc kwalifikuje klientkę do wypłaty zasiłku stałego. Jak należy w tej sytuacji wyliczyć dochód i zasiłek stały od maja br. do września br. Czy rozliczyć przyznaną rentę od kwietnia br., czy liczyć na bieżąco?. Zupełnie nie wiem co w tej sytuacji należy zrobić. Może ktoś podpowie.
A więc tak:
"Renta na osobę w rodzinie" masz na myśli, że renta nie przekracza 823,00 zł po podziale na 2 osoby, czy w ogóle nie przekracza 823,00 zł, bo trzeba pamiętać, że w przypadku zasiłku stałego w rodzinie, jej własny dochód nie może przekraczać 823,00 zł.
Ile wynosi renta miesięcznie?
Rekky
Praktykant
Od: 18 paź 2022, 18:14
Zajmuję się: DM, DE, PS

Napisano: 04 lis 2025, 19:38

Witam, właśnie, Pani otrzymała wyrównanie renty od IV do IX br netto 9205,46 zł, podzieliłam kwotę netto na liczbę miesięcy tj. 6 i wyszła mi kwota w wys. 1 534,24 zł i to podzieliłam na 2 osoby i wyszło 767,12 zł. Ale faktyczni, do zasiłku stałym w rodzinie bierzemy pod uwagę własny dochód Klientki, a ten wynosi 1534,24 zł. i zasiłek stały nie przysługuje. Dziękuję za podpowiedź i pozdrawiam.
zośka_ops
Stażysta
Od: 03 lut 2020, 21:55
Zajmuję się: Pracownik socjalny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x