zasiłek stały, a wyrównanie pielęgnacyjnego z ZUS - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 31 maja 2020, 18:41

Witam wszystkich. Proszę o podpowiedż w takiej sprawie. Rodzinna trzyosobowa bez docchodu. Klient pobierał zasiłek stały. W sierpniu 2019 roku nabył prawo do świadczenia emerytalnego z ZUS. Świadczenie było bardzo niskie, więc zwrócił sie do naszego Osrodka o dalsza wypłate stałego, jednocześnie pobierając emeryturę. W maju br otrzymałam pismo z ZUS, że Klient nabył prawo do zasiłku pielęgnacyjnego od lutego br. Zasiłek ten, z wyrównaniem od lutego wypłacono w kwietniu br. W tzw międzyczasie prawo do świadczenia emerytalnego nabyła także żona klienta. Łączny dochód w rodzinie, po przyznaiu zas. pielęgnacyjnego klientowi, przekracza kryterium dochodowe i klient nie będzie dalej otrzymnywał zasiłku stałego Teraz moje pytanie, czy za okres od lutego br do kwietnia br należy potrącic z emerytury klientowi pobrany za ten okres zasiłek pielęgnacyjny?. Prosze o podpowiedz, bo zupełnie sie pogubiłam i nie wiem co z tym zrobić.
zośka_ops
Stażysta
Od: 03 lut 2020, 21:55
Zajmuję się: Pracownik socjalny

Napisano: 01 cze 2020, 12:44

Myślę,że z emerytury - to raczej nie ale normalnie zrobić nienależnie pobrane ale tylko za miesiąc maj. Jeżeli w kwietniu br. otrzymał pieniążki - to zmiana czy uchylenie dopiero od maja. Chyba ,że z dochodem żony już wcześniej się nie mieścił.
mamala
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:47
Zajmuję się: ps,św, stypendia

Napisano: 02 cze 2020, 14:02

witam, kiedy otrzymałam informację, ze nabył prawo do zasiłku pielęgnacyjnego, zasiłek stały za maj br został wstrzymany. Wysłałam zapytanie do ZUS o dokładne informacje, co otrzymuje i w jakiej kwocie. Okazało się, że faktycznie zasiłek po doliczeniu pielęgnacyjnegi nie przysługuje. Jednak zanim sie okazało, pod koniec kwietnia br, że otrzymał zasiłek piekęgnacyjne i to od lutego br z wyrownaniem w kwietiu br., to w miesiącach lutym, marcu i kwietniu br otrzymał zasiłek stały. Jeśli doliczę zasiłek pielęgnacyjny do dochodu w lutym, marcu i kwietniu to sie okaże, że zasiłek stały sie nie należał. Dlatego nie wiem, czy o nadpłacony zasiłek stały w zw. z tym powinnam ubiegac sie ze świadczenia z ZUS. Niech ktoś podpowie, Proszę.
zośka_ops
Stażysta
Od: 03 lut 2020, 21:55
Zajmuję się: Pracownik socjalny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x