zasiłek stały dla 18-latka uczącego się w szkole - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 29 cze 2015, 14:08

Witam mam pytanie bo nie wiem czy dobrze myślę. mama 18latka który uczy się w szkole z orzeczeniem o niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym, czy dobrze myślę ze nie moge mu przyznać zasiłku stałego , ponieważ się jeszcze uczy.
neliii

Napisano: 29 cze 2015, 19:30

a może by tak renta socjalna z zus?
kjhgf

Napisano: 30 cze 2015, 7:18

też to powiedziałam, ale do czasu jak nie załatwią renty chcą zasiłek stały mogę przyznać czy nie pomocy
neliii

Napisano: 30 cze 2015, 8:54

Zasiłek stały przysługuje pełnoletniej osobie całkowicie niezdolnej do pracy . Uważam że nic nie stoi na przeszkodzie aby osoba uczaca się otrzymywała zasiłek stały spełniając te kryteria.
1bas1

Napisano: 30 cze 2015, 8:56

art. 37 ust 4
katarina

Napisano: 30 cze 2015, 11:17

W sytuacji kiedy otrzyma zasiłek stały a za miesiąc czy dwa rentę socjalną zasiłek stały będzie podlegał zwrotowi, może warto wesprzeć go inną forma pomocy a rozpocząć ubieganie się o rentę
.........

Napisano: 02 lip 2015, 12:38

czy chłopiec ma rodzine? Na czyim dotąd był utrzymaniu?
yyyy

Napisano: 02 lip 2015, 12:55

oczywiście ma rodzine i korzystają z pomocy tut. ops
neliii

Napisano: 03 lip 2015, 8:15

Jeśli się uczy i chce składać jako jednoosobowe gospodarstwo to najpierw powinien mieć alimenty zasądzone. Będzie miał np. po 200 zł od każdego z rodziców to wyjdzie mu stałego 142 zł czyli róznica, chociaż może się jeszcze ubiegać o rodzinne.
Gość

Napisano: 03 lip 2015, 11:21

ale on nie chce skladać jako jednoosobowe są rodzina i składa jako członek rodziny, tylko czy jako uczeń spełnia warunek całkowicie niezdolny do pracy, przeciez nie pracuje jeszcze bo sie uczy i nie może pracować bo chodzi do szkoly codziennie do południa
nelii

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x