zasiłek stały- nienaleznie pobrany - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 12 wrz 2014, 8:27

Prośba o sprawdzenie czy prawidłowo postępuje
- wnioskodawca zgłasza 10.09 że pracuje na umowę zlecenie w sierpniu już miał "jakiś" dochód,
1) zawiadomienie o wszczęciu postępowania,informuje, że w ciągu 14 dni wywiad czy 7 dni na wyjaśnienia, czy mogę wstrzymać w tym miejscu wypłatę (muszę zrobić wcześniej listy,planowana daty wypłaty zawsze 20 każdego miesiąca)
2) wywiad (materiał dowodowy) np. 15.09
3) decyzja uchylająca - np. 15.09
4) decyzja o nienależnie pobranych (z jaką datą ...?
5) decyzja o zwrocie
Proszę o pomoc :?
agniesia2

Napisano: 15 wrz 2014, 10:18

nikt nie podpowie ?
agniesia2

Napisano: 15 wrz 2014, 11:19

Na podstawie zawiadomienia o wszczęciu jak najbardziej możesz wstrzymać wypłatę świadczenia, bo przecież trzeba wyjaśnic sprawę.
Decyzja o uznaniu za nienależnie pobrane - po uprawomocnieniu się poprzedniej decyzji.
Decyzja o zwrocie - po uprawomocnieniu się decyzji o uznaniu za nienaleznie pobrane...
Przecież od każdej klient może się odwołać.
Przed uprawomocnieniem się decyzji o zwrocie - klient może zwrócić się o rozłożenie należności na raty, chyba że ustaliłaś już te raty w decyzji o zwrocie.
Od należności nie naliczamy odsetek. Naliczamy odsetki dopiero, gdy klient nie zwróci całości lub też raty we wskazanym w deycji terminie.
Esia

Napisano: 15 wrz 2014, 12:33

"Na podstawie zawiadomienia o wszczęciu jak najbardziej możesz wstrzymać wypłatę świadczenia, bo przecież trzeba wyjaśnic sprawę."
Z tego co wiem to jesteś Esiu kierownikiem i dlatego jestem przerażony tym co piszesz.
Decyzja przyznająca zasiłek stały jest prawomocna więc podlega wykonaniu. Jedynym sposobem zaprzestania wypłaty zasiłku stałego jest więc jej uchylenie.
Samo wszczęcie postępowania nie może stanowić przesłanki do wstrzymania wypłaty świadczenia.
Jeżeli twierdzisz inaczej to podaj podstawę prawną.
herbi

Napisano: 15 wrz 2014, 18:57

I herbi ma rację, przykład:
klient zgłasza ,ze podjął pracę w czerwcu 2014 i się o tym dowiadujemy na 100% np powiadomił nas. Wszczęcie. Sprawa się wlecze bo go nie ma , bo się nie stawia , bo nie odbiera pisma . Wstrzymane świadczenie w lipcu ale sprawę kończę po przedłużaniu terminu we wrześniu. Nie wolno mi uchylać w tył więc uchylam od października. I co z nie wypłaconymi zasiłkami za 3 miesiące????? Jak uchylam od października to winny być wypłacone i naliczone jako nienależnie pobrane.
winno być : wszczęcie, całe postępowanie, uchylenie od miesiąca następnego po zakończeniu postępowania. Płacimy cały czas i później naliczamy nienależnie pobrane. Wstrzymywanie jest błędem.
Pozdrawiam
zwykła decyzyjna ;)
Wredna1

Napisano: 15 wrz 2014, 20:14

tak jak esia... tylko te odsetki mnie zastanawiają ale jest ta pora że nie chce mi się drążyć
Rajski
Referent
Od: 11 wrz 2014, 17:01
Zajmuję się:

Napisano: 17 wrz 2014, 7:01

Rajski pisze:tak jak esia... tylko te odsetki mnie zastanawiają ale jest ta pora że nie chce mi się drążyć
Panie Rajski, Esia a może podacie podstawę prawną wstrzymania wypłaty zasiłku stałego na podstawie zawiadomienia o wszczęciu postępowania.
herbi

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x