Zasiłek stały pilne - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 04 lis 2014, 10:15

Witam bardzo proszę o podpowiedz! Mam podopiecznego który nabył prawo do pobierania zasiłku stałego jest osobą niepełnosprawną stanu wolnego zamieszkującą wspólne z ojcem, który nie posiada żadnego źródła dochodu. licząc go wspólnie z ojcem będzie pobierał zasiłek stały w kwocie 456, zł miesięcznie, natomiast licząc go samego będzie to kwota 529 zł. I mam pytanie jak byście Państwo się ustosunkowali do tego - dodam że zamieszkują w domu jednorodzinnym 3 izbowym.
Milenka

Napisano: 04 lis 2014, 10:25

Rodzi się parę pytań:
z czego się utrzymywali do tej pory?
osobne gospodarstwo? nigdy w życiu
opłaty: energia, gaz są dokonywane? z czego jak nie maja dochodu? :evil:
Wredna1

Napisano: 04 lis 2014, 10:26

Jeżeli prowadzą wspólne gospod. domowe to liczysz 2 osoby więc stały w wys. 456,oo.
niusia22

Napisano: 04 lis 2014, 10:36

Do czerwca żyła matka, która pobierała emeryturę rolniczą to było głównym źródłem dochodu rodziny oraz gospodarstwo rolne- (gospodarstwo rolne było na matkę jako pozycja spadkowa). W sezonie letnim ojciec chodził na maliny pokrył wydatki za energię elektryczną, resztę mają zadłużenie w opłacie za nieczystości.
Milenka

Napisano: 04 lis 2014, 10:47

A co z tym gospodarstwem? Sprzedali? Wydzierżawiają? Syn i mąż dziedziczą, więc jakis dochód w dalszym ciągu mają.
Aszka11

Napisano: 04 lis 2014, 11:17

żona miała gospodarstwo rolne jako pozycja spadkowa po rodzicach wraz z dwoma siostrami po 1/3. Obecnie gospodarstwo rolne użytkuje siostra. Mąż nie ma prawa do użytkowania ponieważ żona otrzymała to w spadku.
Milenka

Napisano: 04 lis 2014, 11:18

żona miała gospodarstwo rolne jako pozycja spadkowa po rodzicach wraz z dwoma siostrami po 1/3. Obecnie gospodarstwo rolne użytkuje siostra. Mąż nie ma prawa do użytkowania ponieważ żona otrzymała to w spadku.
Milenka

Napisano: 04 lis 2014, 14:19

Ja bym zrobiła oddzielne gospodarstwo , niech napisze że prowadzi samodzielnie gospodarstwo domowe. Przykład jak nam SKO uwaliło decyzję i przyznało: małżenstwo,mąż w związku z otrzymaniem umiarkowanego stopnia niepełnosprawności napisał o zasiłek stały i że prowadzi jednoosobowe gospodarstwo domowe. Przeprowadziliśmy wywiad, mieszkanie pokój,kuchnia ,łazienka, widzimy, że to wszystko wspólne, widzimy ich wszędzie razem toż mieszkają w jednej miejszowości co OPS. Daliśmy decyzję odmowną uzasadniając jak wyżej, odwołał się , a Kolegium przyznało. Ręce opadają.
m-ka

Napisano: 04 lis 2014, 15:04

bo w takich decyzjach należy przywoływać wyroki
"Dla potrzeb podjęcia niniejszej decyzji organ przejął pomimo złożonych przez Panią i Pani ojca oświadczeniach o prowadzeniu osobnych gospodarstw domowych ,że rodzina prowadzi wspólne gospodarstwo domowe biorąc pod uwagę dokumentację która jest w posiadaniu Ośrodka oraz dokumentację złożoną do wywiadu z dnia 26 sierpnia 2014 roku"
( II SA Lu/182/08 z dnia 29 kwietnia 2008r.):
NSA I OSK 1429/07 Warszawa z dnia 29 sierpnia 2008r.)
II SA /Lu 664/10 – WSA Lublin)
II SA /Bd 828/08 WSA Bydgoszcz z dnia 3 grudnia 2008 r. )

I NIE MAM PROBLEMU DECYZJE UTRZYMANE
TRZEBA TROCHĘ SIĘ POŚWIĘCIĆ ABY STANĘŁO NA NASZYM.
A w tym przypadku to jest tak samo do tej pory razem jak wynika z opisu funkcjonowania rodziny a teraz osobno.??

SPADEK!!
Rzeczy nabyte w spadku są majtkiem oddzielnym w czasie trwania małżeństwa i nie są brane pod uwagę przy podziale majątku w czasie rozwodu.
Ta 1/3 to jest spadek po matce/żonie i nie ma tu żadnych ograniczeń co do spadku. Po 6 miesiącach z urzędu nabyli z całym inwentarzem. :roll: :roll:
Wredna1

Napisano: 04 lis 2014, 15:07

Ktos wypowie sie jeszcze na ten temat
Milenka

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x