zasiłek stały prosze o pomoc!! - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 30 sty 2014, 11:31

pytanie Pani X (59lat) zgłosiła sie o pomoc finansowa
1. posiada orzeczenie o niepełnosprawności umiarkowany stopień niepełnosprawności na stałe
2. oplaca składke KRUS w wys 375/ 125 zł za I kwartał
3. nie podejmuje żadnej pracy /pomaga brat pomoc rzeczowa
4. nie posiada żadnych dochodów (składka opłacona)

pytanie zgłosiła sie o pomoc
- czy można tylko dac zasiłek cel
-czy dac obligatoryjnie zasiłek stały
- a jak nie przyznam zasiłku stałego czy ktos możne zarzucić ze powinnam dac jak sie należny
~x

Napisano: 30 sty 2014, 11:56

A niby dlaczego masz jakieś opory przed przyznaniem tej osobie zasiłku stałego ? Jeżeli stan faktyczny jest taki jak przedstawiłeś to oczywiście , że jej się zasił. stały należy
~ja

Napisano: 30 sty 2014, 12:04

bo miałam przygodę z ww Pania 2 razy miała przyznany zasiłek stały i 2 razy uzyskała dochód i musiała go zwracać i pytanie moje czy muszę dac obligatoryjnie a jak nie dam to co..?
~x

Napisano: 30 sty 2014, 12:23

zasił. stał. jest świadczeniem obligatoryjnym a więc jeżeli klient spełnia wszystkie przepisy to nie możesz tylko musisz przyznać i tyle. A to , że ktoś pobrał nienależnie świadczenie to całkiem odrębny temat i on nie ma nic wspólnego czy też nie może mieć żadnego wpływu na zasadność wydania decyzji dot. przyznania zasiłku stałego
~ja

Napisano: 30 sty 2014, 12:31

Dziękuję bardzo za odpowiedź ;)
~x

Napisano: 30 sty 2014, 15:32

a ile ma tego gospodarstwa?
~Y

Napisano: 30 sty 2014, 15:35

sprawdzaj co miesiąc czy nie ma płaconego chorobowego z KRUS, być może ma możliwość wystąpienia do KRUS o rentę....
~Y

Napisano: 31 sty 2014, 11:58

Posiada orzeczenie o um. st. niepełnosprawności to muszą być to konkretne schorzenia. Więc skoro opłaca składkę KRUS to przyznałabym obligatoryjnie zasiłek stały jeżeli spełnia pozostałe warunki /dochód/ ale w ramach pracy socjalnej zobligowałabym ją do wystąpienia z wnioskiem do KRUS o rentę. W przypadku rozstrzygnięcia na korzyść strony wstrzymanie zasiłku stałego.
~~inka

Napisano: 31 sty 2014, 12:03

jeżeli ubezpieczona w KRUS to renta z KRUS
~Jola

Napisano: 31 sty 2014, 12:52

oczywiście,że powinna mieć rentę z KRUS a nie zasiłek stały o jakim obligatoryjnym zasiłku wy piszecie kto przychodzi i ma stopień umiarkowany to wszystkim dajecie stały
~ola

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x