zasiłek stały wstrzymanie decyzji - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 10 cze 2014, 14:09

Witam!
Mój klient pobiera zasiłek stały, ZUS wystąpił do nas z wnioskiem o wydanie zaświadczenia i poinformował, że od 15 czerwca br. w/w nabędzie prawo do emerytury. Przeprowadziłam wywiad i przeliczyłam zasiłek do wypłaty za okres od 1.06.14 do 14.06.14. Klient w dniu dzisiejszym oświadczył, że otrzymał pismo z ZUS-u o dostarczenie brakujących dokumentów, i oświadczył, że złożył w ZUS-ie podanie o przedłużenie terminu na dołączenie brakującej dokumentacji. Z informacji telefonicznej pracownika ZUS-u wynika, że w/w nabędzie prawo do emerytury od 15.06.14 roku bez względu na to czy dołączy brakujące dokumenty, wypłata tego świadczenia nastąpi z ZUS- w dn. 30.06.14 . sporządziłam notatkę, jak należy wypłacić zasiłek stały , jak wstrzymać pobieranie zasiłku stałego? Czy klient powinien sam złożyć rezygnację z pobierania tego świadczenia?
Aleksandra1

Napisano: 10 cze 2014, 15:13

O każdej zmianie klient jest zobowiązany powiadomić OPS. Trzeba go poinformować, że w przypadku wypłaty zasiłku za okres kiedy nabył uprawnień do emerytury, zasiłek podlega zwrotowi. Najprościej bedzie jeśli złoży rezygnację ze świadczenia od 15.06.
celesta

Napisano: 11 cze 2014, 7:37

Skoro już wiesz, że od 15.06 nabędzie prawo do emerytury, to uchylasz decyzję na zasiłek stały od 15.06 i wypłacasz za czerwiec tylko za 14 dni (dzielisz kwotę zasiłku na 30 dni i mnożysz przez 14 dni).
Tak jak pisze celesta, niech klient złoży wniosek o uchylenie decyzji z dniem 15.06. W decyzji zaznacz, że należny zasiłek za okres od 01-14.06. w wysokości .... zł będzie wypłacony w dniu......
123456

Napisano: 12 cze 2014, 11:13

Poproszę wzór takiej decyzji sprawa bardzo ważna>
Aleksandra1

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x