Witam!
W miesiącu Pażdziernniku wypłacony był zasiłek szkolny dla dwóch uczniów z powody choroby nowotworowej jednego z rodziców w obecnej chwili jeden z rodziców zmarł czy mogę drugi raz wypłacić zasiłek szkolny w tym roku..?
możesz
nie można przyznać zasiłku 2 razy z tego samego powodu
tutaj pierwszy powód była choroba
a drugi powód śmierć
przypomnę tylko,że samo wystąpienie zdarzenia losowego nie moze być przyczyną przyznania zasiłku
tzreba wykazać związek pomiędzy zdarzeniem losowym,a pogorszeniem sytuacji rodziny w sensie dlaczego rodzina znalazła się przejściowo w trudnej sytuacji
przytoczę brutalny przykład: śmierć ojca,który nigdy nie pracował nie pogarsza sytuacji rodziny,bo ani rodzina nie utraciła jego dochodów,ani dzieci po jego śmierci nie dostaną renty
Czy mogę przyznać zasiłek szkolny na dziecko, które utraciło alimenty z powodu śmierci ojca? Sytuacja tej rodziny znacznie się pogorszyła.Matka dziecka,które utraciło ojca (po rozwodzie) żyje z konkubentem, z którym na utrzymaniu ma również drugie dziecko. Jest ona jedyną żywicielką rodziny.
Czy we wniosku w składzie rodziny może wykazać konkubenta? Czy zasiłek szkolny przyznajemy na podstawie dochodu rodziny- mimo,że zaistniało zdarzenie losowe, tzn. czy powinna ona do wniosku dołączyć dochody za okres poprzedzający złożenie wniosku? Kiedy rozpatrzyć taki wniosek i czy powołać komisję stypendialną?
Może to mało istotne,ale kobieta ta nie ubiegała się nigdy wcześniej o stypendium socjalne.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc, nie wiele wiem na ten temat ponieważ dopiero od stycznia zajmuję się stypendiami.
Proszę przeczytać zapisy Art 90 e ustawy i systemie oświaty. Dochody nie są decydujące jednak należy przeanalizować czy smierć ojca miała nie tylko wpływ na otrzymywanie alimentów, ale czy np. ojciec kupował dziecku jakieś rzeczy związane z edukacją. Należałaoby zapytać Panią do protokołu lub przyjąć oświadczenie, że ubytek alimnetów przejściowo spowodował to, że Pani nie ma środków na wydatki związane z edukacją dziecka( np. zakup podręcznika, ........)
Dodatek. Można zaproponować Panijesli dochód jest niższy od kwoty kryterium złozenie wniosku/ów o przyznanie stypendium podstawą - utrata dochodu. Moim zdaniem z urzędu można by przyznać stypendium na okres do czerwca 2015 r.