Zasiłki stałe po zm. kryetrium

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
Aga.

Zasiłki stałe po zm. kryetrium

Post autor: Aga. »

Witam
Małżeństwo wspólnie prowadzące gospodarstwo domowe, posiada dochód w postaci dwóch zasiłków stałych każdego z nich (w różnych wysokościach) oraz renta męża i dodatku mieszkaniowego.
Jak naliczyć dochód i obliczyć wys. zasiłku stałego - każdy z nich składa wniosek osobno.

Jemu wliczam rentę, dodatek i zasiłek żony
Jej wliczam rentę, dodatek i zasiłek męża
(czy zasiłków nie wliczam)
a tym samym będą mieli inne wysokości zasiłku stałego ???
walek
Stażysta
Zajmuję się: Szukaniem dziury w całym
Kontakt:

Re: Zasiłki stałe po zm. kryetrium

Post autor: walek »

a z ciekawości to ile wynosi ta jego renta skoro przysługuje mu zasiłek stały???

Moje pytanie nie jest bezpodstawne, bo wg mojej wiedzy najniższa renta przekracza nasze kryteria dochodowe na osobę w rodzinie (wcześniej 456zł teraz 514zł), a co za tym idzie zasiłek stały mu nie przysługuje w ogóle (no chyba, że płaci z renty alimenty bieżące)
Aga.

Post autor: Aga. »

Przepraszam nie renta tylko świadczenie kombatanckie, wypłacane raz na kwartał
aniołek,

Post autor: aniołek, »

Jesteś pewna, ze zapomoge kombatancką wliczasz do dochodu? Zwłaszcza, ze chrakter jednorazowy?
walek
Stażysta
Zajmuję się: Szukaniem dziury w całym
Kontakt:

Post autor: walek »

Zapomoga wg mnie jest świadczeniem jednorazowym i nie jest wliczana do dochodu. Wg mnie wliczasz tylko dodatek mieszkaniowy, i najpierw wyliczasz "głowie rodziny" zasiłek stały (biorąc pod uwagę wspomniany dodatek mieszkaniowy), a następnie biorąc pod uwagę dodatek mieszkaniowy i wysokość zasiłku dla "głowy" wyliczasz wysokość zasiłku stałego dla drugiego członka rodziny.
Marcel

Post autor: Marcel »

Uważam, że dodatek kombatancki przysługuje sobie która ma rentę a więc bym to zbadał. A wyliczenie zasiłku stałego to Walek dobrze pisze :)
Zofija,

Post autor: Zofija, »

na twoim miejscu, bardzo dokładnie bym sprawdziła, co to za świadczenie - moze to jest zapomoga kombatancka, wyplacana przez Związek? Powinien miec jakiś dokument przyznający. Od tego zalezy wysokość zas. stałego, wazne by nie skrzywdzić, ale tez samemu sie nie wkopać.
ODPOWIEDZ