zastępstwo za kierownika podczas jego nieobecności - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 13 cze 2019, 11:58

Witam. Jestem kierownikiem w małym GOPS. Muszę wyznaczyć pracownika na zastępstwo. I w związku z tym mam do was pytanie. Zakładając ze wyznaczę pracownika z 500 +. To kto podczas mojej nieobecności podpisuje decyzje. Czy decyzje z rodzinnego i 500 może podpisać Wójt. Ale co z decyzjami z pomocy społecznej. Znalazłam wyrok który mówi ze Wójt nie jest organem właściwym do podpisywania dec. z pomocy społecznej tylko musi upoważnić kierownika lub inna osobę. Ale czy mogę wnioskować o upoważnienie do decyzji z pomocy społecznej osoby z 500 + , która nie ma wiedzy o ustawie o pomocy?? I ostatnie pytanie. Czy zakładając ze wójt da jej to upoważnienie to zobowiązuje ją to złożenia oświadczenia majątkowego w terminie 30 dni??
ninka
Praktykant
Od: 18 paź 2017, 10:39
Zajmuję się: PS

Napisano: 13 cze 2019, 13:28

Zgodnie z art. 110 ust. 7 - Wójt (burmistrz, prezydent miasta) udziela kierownikowi ośrodka pomocy społecznej upoważnienia do wydawania decyzji administracyjnych(…). Co do zasady wójt musi to zrobić i nie zajmuje się podpisywaniem decyzji, ale…

NSA stwierdził, że: „Upoważnienie kierownika ośrodka pomocy społecznej do wydawania decyzji w indywidualnych sprawach z zakresu pomocy społecznej, nie powoduje wyłączenia kompetencji wójta (burmistrza, prezydenta miasta ) do rozstrzygania wymienionych spraw, stosownie do ogólnej zasady wyrażonej w powołanym art. 39 ust. 1 ustawy o samorządzie gminnym. W dalszym ciągu piastun funkcji określonego organu zachowuje swoje kompetencje a kierownik ośrodka pomocy społecznej podejmuje decyzje wyłącznie z jego upoważnienia i w zakresie jego kompetencji. To, że upoważnienie ma charakter obligatoryjny nie może skutkować utratą kompetencji przez właściwy organ. Kierownik ośrodka pomocy społecznej na podstawie takiego upoważnienia nie staje się organem załatwiającym określony rodzaj spraw.” (Tak: Wyrok NSA z dnia 27.10.2015 r., sygn.: I OSK 1420/15).

Więc chyba jednak może podpisać?

Natomiast art. 110 ust. 8 stanowi, że ww. upoważnienie może być także udzielone innej osobie na wniosek kierownika ośrodka pomocy społecznej. „(…)Decyzje z upoważnienia wójta, oprócz kierownika ośrodka pomocy społecznej, mogą wydawać również inne osoby. Ustawodawca nie określa o kogo chodzi i w praktyce są to zwykle pracownicy ośrodka pomocy społecznej. Warunkiem udzielenia upoważnienia wskazanym w art. 110 w ust. 8 u.p.s. jest jednak wniosek kierownika ośrodka pomocy społecznej”. (Tak: Wyrok WSA we Wrocławiu z dnia 8 grudnia 2010 r., sygn.: IV SA/Wr 491/10).

Z tego wynika, że może to być dowolny pracownik, a więc zdecyduj lub niech Wójt zdecyduje, czy sam będzie podpisywał, czy powierzy podpisywanie decyzji na swoje konto i odpowiedzialność np. osobie zajmującej się „500+” i nie mającej wiedzy o ustawie o pomocy społecznej.

Co do oświadczeń majątkowych - składają je też m. in. osoby wydające decyzje w imieniu wójta, ale nie w terminie 30 dni, a co roku do dnia 30 kwietnia, według stanu na dzień 31 grudnia roku poprzedniego.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: PS/ZI/GKRPA

Napisano: 13 cze 2019, 13:31

Zastępować kierownika może tylko osoba zatrudniona na stanowisku urzędniczym. Zastępowanie kierownika a upoważnienie do wydawania decyzji to dwie różne sprawy. Kierownika zstępuje osoba na podstawie upoważnienia wydanego przez kierownika a upoważnienie do podpisywania decyzji wydaje wójt na wniosek kierownika. Upoważnionymi do podpisywania decyzji mogą być inne osoby niż upoważnione do zastępstwa kierownika. I tak np. osoba z 500+ może zastępować kierownika i posiadać upoważnienie do podpisywania decyzji wydane przez wójta zarówno do 500+ (i tym podobnych) jak i do pomocy społecznej. Jeśli nie chcesz by osoba 500+ podpisywała decyzje z pomocy społecznej to może takie upoważnienie mieć inna osoba np. pracownik socjalny (oczywiście upoważnienie wójta). Aha o ile 500+ może podpisywać sam wójt to niestety decyzji z pomocy społecznej nie może. I tak osoba upoważniona do podpisywania decyzji musi złożyć oświadczenie majątkowe.
aja
Referent
Od: 11 kwie 2017, 13:46
Zajmuję się: ops

Napisano: 13 cze 2019, 13:35

Ten z Łopieki pisze:

Co do oświadczeń majątkowych - składają je też m. in. osoby wydające decyzje w imieniu wójta, ale nie w terminie 30 dni, a co roku do dnia 30 kwietnia, według stanu na dzień 31 grudnia roku poprzedniego.
Jeżeli teraz Wójt/Burmistrz/Prezydent upoważni pracownika do wydawania decyzji to mamy 1 miesiąc od dnia upoważnienia na złożenie oświadczenia majątkowego.
pawel.w
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:22
Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.

Napisano: 13 cze 2019, 13:39

Zastępstwo, a wydawanie decyzji podczas nieobecności kierownika to dwie różne sprawy i różne przepisy te sprawy regulują.
U nas kierownika podczas jego nieobecności zastępuje Główna księgowa OPS, a decyzje wydają z upoważnienia pracownicy OPS.
Np. pracownik ds. świadczeń rodzinnych jest upoważniony do podpisywania decyzji z pomocy społecznej.
pawel.w
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:22
Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.

Napisano: 13 cze 2019, 13:42

pawel.w pisze: Jeżeli teraz Wójt/Burmistrz/Prezydent upoważni pracownika do wydawania decyzji to mamy 1 miesiąc od dnia upoważnienia na złożenie oświadczenia majątkowego.
Faktycznie, pierwsze oświadczenie majątkowe składa się w terminie 30 dni, dzięki za sprostowanie :)
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: PS/ZI/GKRPA

Napisano: 30 sty 2023, 15:20

Odkopię temat:
Załóżmy, że upoważnienie do podpisywania decyzji z pomocy społecznej ,a kierownik i dwóch innych pracowników.
Jak ma się to do podpisywania decyzji w czasie nieobecności kierownika:
1. obojętnie, który pracownik podpisze decyzję?
2. powinno być gdzieś (zapewne w upoważnieniu burmistrza/wójta/prezydenta) napisane, kto i kiedy podpisuje decyzje w przypadku nieobecności kierownika?

Jak to się ma do podpisywania decyzji, kiedy kierownik jest normalnie w pracy, a decyzje zamiast niego podpisuje inna osoba upoważniona przez burmistrza/wójta/prezydenta? - tu wg mnie coś jest nie ten teges.
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
VIP
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Napisano: 30 sty 2023, 15:48

Ja tak mam wpisane w upoważnienia przy zadaniach zleconych, że wydaje decyzję w czasie nieobecności Dyrektora. Nie mam tylko tego w dodatku węglowym i teraz gazowym bo okroili tam zapis z tymi decyzjami a kombinowanie jak to sensownie zapisać prowadziło do komplikacji. Zgodziłem się pełne upoważnienie ale dogadałem się, że obowiązuje jak poprzednie czyli tylko jak nie ma Dyrektora.. Dodatkowo posiadam pełnomocnictwo w czasie nieobecności Dyrektora do częściowego działania w jego umieniu z wyszczególnieniem co mogę. Wszędzie mam zapis "w czasie nieobecności Dyrektora ... w ...".
Szarak
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 01 lut 2023, 8:13

This article, like a cup of warm coffee, brightened my heart and warmed my heart메이저사이트 I think it's a very touching article, but I hope you write this often in the future:)
totoking
Praktykant
Od: 14 lip 2022, 6:35
Zajmuję się: SW

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x