Zaświadczenie wydane przed porodem

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
~Miłka

Zaświadczenie wydane przed porodem

Post autor: ~Miłka »

Wniosek złożony w dniu 05.02.2010r.
Dziecko urodziło sie 30.01.2010r
Zaświadczenie z dn. 13.01.2010 - wydane na ostatniej wizycie
Czy należy sie becikowe?
Według przepisów ze świadczeń ma być pod opieką do dnia porodu a zgodnie z wytycznymi M.Zrdowia :

Art. 16 ust. 1 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o
świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz. U. z 2008 r. Nr 164, poz. 1027, z późn. zm.) mówi:
„Art. 16. 1. Świadczeniobiorcy na podstawie ustawy nie przysługują:
1) orzeczenia o zdolności do prowadzenia pojazdów mechanicznych oraz inne orzeczenia i zaświadczenia lekarskie wydawane na życzenie świadczeniobiorcy, jeżeli nie są one związane z dalszym leczeniem, rehabilitacją, niezdolnością do pracy, kontynuowaniem nauki, uczestnictwem dzieci, uczniów, słuchaczy zakładów kształcenia nauczycieli i studentów w zajęciach sportowych i w zorganizowanym wypoczynku, jeżeli nie są wydawane dla celów pomocy społecznej, orzecznictwa o niepełnosprawności, uzyskania zasiłku pielęgnacyjnego, dodatku z tytułu urodzenia dziecka lub jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia dziecka”.

Zgodnie z przytoczonym przepisem ustawy, kobieta po urodzeniu dziecka lub w czasie ostatniej wizyty przed porodem, powinna poprosić o wystawienie przedmiotowego zaświadczenia lekarza, który odbierał poród, bądź lekarza prowadzącego ciążę.
Przedmiotowe zaświadczenie otrzymuje od lekarza bezpłatnie, a obowiązkiem lekarza (na podstawie dostępnej dokumentacji dotyczącej faktu pozostawania kobiety w czasie ciąży pod opieką lekarską) jest wystawienie takiego zaświadczenia.
Nie ma przy tym znaczenia, czy będzie to lekarz ubezpieczenia zdrowotnego, czy praktykujący prywatnie. Przepis nie określa również specjalizacji lekarza wystawiającego zaświadczenie. Nie ma również znaczenia, czy lekarz wypisze w całości to zaświadczenie samodzielnie, czy tylko wypełni przygotowany, wydrukowany wcześniej np. ze strony internetowej wzór zaświadczenia.
Nie znajduje uzasadnienia żądanie od kobiety, aby sama dostarczyła lekarzowi druk zaświadczenia.
Przedmiotowe rozporządzenie Ministra Zdrowia wraz ze wzorem zaświadczenia lekarskiego jest opublikowane na stronie internetowej Ministerstwa Zdrowia: www.mz.gov.pl
~anita

Re: Zaświadczenie wydane przed porodem

Post autor: ~anita »

ale co jest na tym zaświadczeniu? jedna wizyta tylko? jeśli ma adnotacje o wymaganych wizytach to jest ok
~Miłka

tylko tyle ze podlega opiece od 7 tygodnia i wizyty przy każdym trymestrze, żadnych adnotacji nie ma
~Karolina

Post autor: ~Karolina »

była pod opieka do 13.01 dalej nie masz potwierzenia czy była więc nie masz udokumentowane do dnia podrodu...z tego zaś wynika że od dnia 14.01 do dnia porodu 30.01 NIE BYŁA pod opieka lekarska.
Zaś musi być najwczesniej wydane w dniu porodu.
~Miłka

Dziękuję za pomoc :)
~Gopsik

Post autor: ~Gopsik »

Najlepsze jest to ze mam taki sam przypadek i dałam nowy druk zaświadczenia ale niesty kobieta przyszła i powiedziała ze lekarz jej nie wyda nowego zaświadczenia ponieważ maja wytyczne ze moga po urodzeniu dziecka lub na ostatniej wizycie.
pozatym na zaświadczeniu jest napisane pozostawała pod opieką medyczną od piątego tygodnia ciąży do porodu.
Oczywiście terminy udzielenia świadczeń zdrowotnych są uzupełnione.
Co w takim przypadku zrobić?
Przecież to jest chory system ma napisane ze pozostawała pod opieką medyczną od 5 tyg.

Nie wiem ja bym przyznała becik? Ale czy dobrzE?
~maria

Post autor: ~maria »

ja mam taki sam przypadek tylko mam od 10 tygodnia i dat wydania 2 tygodnie przed porodem -ja bym przyznała
~liz.

Post autor: ~liz. »

nie może być zaświadczenie wydane wcześniej niż poród ( na 100 %) ,jeśli tak jest to odmowa i niech czeka aż się zmienią przepisy lub lekarz napisze prawidłowo.
~j2

Post autor: ~j2 »

nie przyznawać wg Mazurkiewicza
~Miłka

a ja jednak sobie poradziłam w inny sposób. Zazwoniłam do przychodni i poprosiłam czy nie można wystawić nowego zaświadczenia. Bez problemy :)
ODPOWIEDZ