Zatrudnienie obywatela Ukrainy - Kadry

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
Wybrane tematy:
Przejście z asystenta rodziny na prac.soc. limit do 2000 z zfśś ubezpieczenie członka komisji przeciwalkoholowej Wypowiedzenie umowy o pracę zgłoszenie osoby przez płatnika Zatrudnienie obywatela Ukrainy

Napisano: 28 kwie 2022, 11:33

Zgodnie z ustawą o pomocy obywatelom Ukrainy (...) PCPR zatrudnia osobę do pomocy w sprawowaniu opieki nad dziećmi. U nas akurat jest to dwóch obywateli Ukrainy. Czy ktoś zatrudniał obcokrajowców?
bluka
Praktykant
Od: 23 sty 2018, 15:34
Zajmuję się: Płace

Napisano: 05 maja 2022, 14:34

Jeśli chodzi o kwestie formalne dotyczące zatrudniania cudzoziemców, to zapraszam do kontaktu.
Zielona Linia 19524
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 17 wrz 2021, 11:51
Zajmuję się: Zielona Linia udziela informacji na temat usług rynku pracy, świadczeń oraz wsparcia oferowanego przez urzędy pracy. Odpowiadamy na pytania z zakresu Kodeksu pracy.

Napisano: 10 maja 2022, 7:10

Zatrudnienie obywatela Ukrainy należy zgłosić na przez portal praca.gov. Na kogo utworzyć konto na portalu, na kierownika OPS?
Aga.Ops
Stażysta
Od: 08 gru 2020, 10:29
Zajmuję się: Księgowość, płace, kadry

Napisano: 10 maja 2022, 7:50

U nas zgłoszenie poszło na konto PCPR jako jednostki zgłaszającej, natomiast podpisał główny księgowy podpisem kwalifikowanym.
bluka
Praktykant

Napisano: 10 maja 2022, 11:12

Jeśli Ukrainiec ma być zatrudniony w imieniu firmy czy instytucji, to dowolny uprawniony pracownik powinien najpierw założyć swoje konto na praca.gov.pl, a później ze swojego konta wybrać opcję "rejestracja konta organizacji". Konto firmowe zostanie wówczas dopisane do konta indywidualnego tej osoby i wtedy ta osoba będzie mogła wysłać powiadomienie o zatrudnieniu Ukraińca w imieniu firmy, ale podpisując je swoim profilem zaufanym. Do powiadomienia trzeba będzie załączyć zwykłe pełnomocnictwo dyrektora do załatwienia sprawy.
Zielona Linia 19524
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 17 wrz 2021, 11:51
Zajmuję się: Zielona Linia udziela informacji na temat usług rynku pracy, świadczeń oraz wsparcia oferowanego przez urzędy pracy. Odpowiadamy na pytania z zakresu Kodeksu pracy.

Napisano: 10 maja 2022, 14:17

Zatrudnienie obywatela Ukrainy na umowę zlecenie, na ten moment to miesiąc, ewentualnie dwa miesiące. Traktuję jako nierezydenta? Podatek 20% ryczałtowy i bez KUP?
Aga.Ops
Stażysta
Od: 08 gru 2020, 10:29
Zajmuję się: Księgowość, płace, kadry

Napisano: 13 maja 2022, 10:42

Ja tak policzyłam osoby które przekroczyły granicę w lutym. Dodatkowo od 2 osób które od ponad 6 lat przebywają w Polsce i tu pracują na stałe wzięłam oświadczenie i ich akurat potraktowałam jako rezydentów licząc podatek 17%. Mam nadzieję że dobrze zrozumiałam przepisy :?
bluka
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x