zatwierdzam fakturę pod wględem merytorycznym? - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]

Napisano: 16 lip 2016, 16:28

dzien dobry,

w nowej pracy w budżetówce mam za zadanie opisywać faktury np., w oparciu o co kupiony został dany sprzet czy byl to zakup z wolnej reki w oparciu o co czy też PZP + podpisywac sie na duzej pieczatce na której moje pole brzmi: "zatwierdzam pod wzgledem merytorycznym"
Kiedys ta pieczatka brzmiala sprawdzono pod wzg... - z tego co mowila ksiegowa.

Problem w tym, że wcześniej nigdy tego nie robiłem. To nowa praca i nie znam się na tym.
Jestem z innego działu. Ksiegowa zamist mi pomóc straszy mnie odpowiedzialnosci (komisją nadzoru czy dozoru finansowego) i kazda fakture kaze dokladnie sprawdzac z umową.
Co jest zrozumiałem, z tym, ze czasu tutaj nie ma bo faktury leżały i teraz mają krótkie terminy płatności i chcą je na już.
Na tej pieczeci sa tez inne pola: sprawdzono pod wazgledem formalnym i rachunkowym tu podpisuje sie ksiegowa. zatw. do wyplaty i tu podpisuja sie ksiegowa i dyrektor.

Mógłbym to spisać przez analogię po poprzedniku - jak opisywał to przez 5 miesiecy. Chociaż staram się na ile mogę je weryfikować, ale zapozn. się z umowa trwa, a też nie na wszystkim się znam. Czasem piszę przez analogię.

1.Pytanie: Jak jest z odpoweidzialnością za błąd w tym przypadku?

Czy dokładnie je weryfikować z umowami i PZP (ja nie dokonuję zakupów a czasem są dokonywane z wolnej ręki i tutaj mam wątpliwości)

2.

Nadzor nad real zamów. publicznych regulowanych przez regulamin spoczywa ma dyrektorze.

PRzy czym, regulaminu nie stosuje sie do zamowien ktorych wart. netto w skali roku nie przekracza 1000zł netto.
mamy obowiazek zakupow wg pzp bo to budżet. czesto są faktury dot. dokonanych zakupów na tej podstawie (ponizej 30 tys).

Oprócz mojego opisu - który ja obecnie wykonują na kazdej fakturze

Na fakturach jest pieczątka PZP pod którą podpisuje się ktos inny, ale moze niedlugo mi to wrzucą.

Na pieczatce PZP jest informacja, ze dokonano zgodnie z ustawą PZP art taki i taki ust. wpisano do rejestru zamowien publicznych.

Jaka tu jest odpoweidzialnosc za ewentualny blad?
(jedyne co można schrzanić to wpisanie podstawy zakupu - niby to spisujemy z wniosku o zapytanie czy badanie rynku, ale jednak.

Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź.
Dziękuję.
tad6

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x