Zażalenie na postanowienie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 07 maja 2026, 7:57

Cześć, wróciłam po urlopie i czekało na mnie zażalenie na postanowienie. Co mam teraz zrobić?
Wszczęłam postępowanie w sprawie uchylenia śp, bo wyszła mi informacja, że ojciec ma wspierające. Zawiesiłam je i pisałam do ZUS czy ma przyznane, a jeśli tak to od kiedy. Pół roku odpisywali, że sprawa jest w toku. Teraz odpisali, że przyznali wspierające od czerwca 2024 r.. Podjęłam zawieszone postępowanie, a facet mi złożył do sądu zażalenie, że po 2 latach go informuję, że ojciec ma świadczenie wspierające. Co ja mam teraz zrobić? Mogę wydać decyzję? Muszę czekać, na to co sąd odpisze?
Natalia.św
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 13:16
Zajmuję się: Św

Napisano: 07 maja 2026, 8:31

Musisz się ustosunkować napisać, że zażalenie jest niedopuszczalne bo brak jest do tego podstawy prawnej. Normalnie zażalenie idzie do SKO ale jak wskazał WSA to bym to tam wysłał. Masz przykład https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/35E86C2376
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 07 maja 2026, 11:43

przysłał do nas, ale zaadresowane do SKO, więc przesłałam do SKO wraz z dokumentacją. Drugie pismo wpłynęło do Sądu Rejonowego, które przesłali do nas. W tym piśmie do sko, wskazał, że nie zgadza się z naszym postanowieniem i że złożył pozew do Sądu... Teraz nie wiem co robić. Czy mam czekać, na coś, co odpowie SKO? Czy wydać decyzję?
Natalia.św
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 13:16
Zajmuję się: Św

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x