Nastepująca sprawa: Pani złozyła wniosek na nowy okres zasiłkowy. Z E-PODATKÓW wyszło że ma "dodatkowe" 100 000 zł dochodu. Pani powiedziała, że dostała w spadku mieszkanie po mamie. Na informacji z US mam napisane: dochód z odpłatnego zbycia nieruchomości w kwocie 100 000 zł wolny od podatku dochodowego na podstawie art. 21 ust. 1 pkt. 131 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych. W skrócie chodzi chyba o to, że Pani nie musi zapłacić podatku jeżeli przez 2 lata od zakupu będzie inwestować w mieszkanie. Tylko czy ja mam jej te 100 tys. wliczać do dochodu? Jeżeli to zrobię to oczywiście się nie zmieszczą i Pani na 100 % się odwoła więc chce zrobić wszystko dobrze....
Z góry dziękuje za podpowiedzi
jeśli od tej kwoty Pani nie zapłaciła podatku to tych 100 tys. nie wliczamy do dochodu - to informacja uzyskana jakiś czas temu na szkoleniu i jeśli w tej kwestii nic się nie zmieniło to nadal to stosujemy
Zawarte w art. 3 pkt 1 lit. a ustawy o świadczeniach rodzinnych sformułowanie "przychody podlegające opodatkowaniu na zasadach określonych w art. (...) 30e ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych" należy odczytywać mając na uwadze treść całego przepisu art. 30e ustawy o podatku dochodowym. Wynika z niego brak obowiązku zapłaty podatku dochodowego od dochodów uzyskanych z odpłatnego zbycia nieruchomości w przypadku przeznaczenia przychodu z tego tytułu na cele mieszkaniowe. Dochody bowiem, o których mowa w art. 21 ust. 1 pkt 131 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych są wolne od podatku i znaczy to samo co "niepodlegające opodatkowaniu podatkiem dochodowym" - fragment wyroku WSA w Gorzowie Wlkp. z dnia 19 kwietnia 2018 r.
II SA/Go 192/18.
Inaczej mówiąc - jeżeli strona zbyła nieruchomość, którą otrzymała w spadku, a następnie te środki przeznaczyła na zakup nieruchomości na cele mieszkaniowe i złożyła odpowiedniego pita w US, to taki dochód ze zbycia nieruchomości jest dochodem nieopodatkowanym i nie wliczamy go do dochodu.