Witam pobierał aktualnie z do przedtem pobieralam świadczenie pielęgnacyjne do czasu tego cyrku w 2012 r ze zmiana ustawy. Opiekuje się siostra niepełnosprawna od urodzenia i niezdolna do samoddzielnej egzystencji. W orzeczeniu jest wskazana data powstania niepełnosprawność i od dzieciństwa u PTK 7 i 8 na tak. Ojciec siostry nie żyje a matka jest alkoholiczką ma alzhaimera i kilka chorób wewnętrznych i umiarkowany stopień niepełnosprawność i plus reta z zusu. Czy ja mam jakieś prawo starać się o sp skoro to ja od wielu lat sprawuje opiekę ? Mama tez się opiekuje bo ciągle wymaga opieki jestem więźniem we własnym domu. Czy długo będą dyskryminowac ludzi w takiej sytuacji jak ja na zecz uprzywilejowanej grupy rodziców ? To nie fer każda sprawa powinna być indywidualnie traktowana. Życie jest drogie a opieka nad niepełnosprawny kosztuje nie malo wiec wolalabym dostać korzystniejsze świadczenie za tak ciężka prace.
Właśnie to jest ciekawe co powiedział nan lekarz w czasie komisji ze oni maja blokadę na dawanie znacznego stopnia niepełnosprawność i bo to wiąże się z kosztami dla budżetu państwa . Powiedział także ze on mnie rozumie i wie ze matka wymaga opieki ale on może dac tylko umiarkowany stopień odwalyaalismy się od orzeczenia ale to walka z wiatrakami.
[*]Miecia jak insynulujesz takie zeczy to dam ci mamę i siostrę na tydzień pod opiekę i zobaczysz jaka to ciężka praca która wykancza fizycznie i psychiczne. I uwiez mi po tygodniu będziesz miała dość. Lekarz mi powiedział ze to odgurny zakaz teraz dają znaczny jak się jest juz umierającym.
Teraz tak właśnie będzie, znaczny stopień niepełnosprawności otrzymają tylko leżący .Dla innych również wymagających stałej opieki figa z makiem. Część zaradnych z szerokim uśmiechem nadal będzie brała ZDO z tytułu odwiedzin na niedzielnych obiadkach.