Wnuczka wniosła o ZDO, do 30.06.2013 miała ŚP, ojciec był w zatrudnieniu i ona opiekowała się babcią. Teraz ojciec już nie jest w zatrudnieniu, ale posiada również gospodarstwo rolne i oświadczył, że pracuje w gospodarstwie i nie może opiekować się matką. Odmówić ZDO?
dla mnie rozpatrujesz. bo jak nie to dlaczego nie ? jaka podstawa prawna ?
musi spelnic wymagania z grudnia 2013 roku tak ustawa stanowi. no chyba, ze inna ustawe mamy o ZDO.
zreszta o wszystkich okolicznosciach majacych wplyw na prawo do uwczesnego SP powinna informowac zgodnei z art. 25 ustawy o sr.
a dla mnie to. m.in. nie tylko podjecie pracy, czy zaprzestanie opieki ale i takze odzyskanie zdolnosc opieki osoby spokrewnionej w 1 stopniu - bo to ona powinna sie opiekowac.
Cała ustawa o ZDO i orzeczenie TK nie miałoby najmniejszego sensu jeśli osoby które miały świadczenie do końca czerwa 2013, teraz miałyby dostawać decyzje odmowne.
a tutaj nowe ZDO co nawet nie jest swiadczeniem rodzinnym. - wiec co to za przywrocenie praw nabytych ? gdyby SP otrzymali to sie zgadzam przywrocenie praw nabytych..../a tak stan prawny na grudzien 2012roku spelnic musza,
a jak otrzymali wczesniej i spelniali warunki do sp przed 2012 rokiem np. 2 swiadczenia pielegnacyjne w rodzinie ( małzonkowie brali na rodziców swoich) to tez przywrocisz 2 swiadczenia w rodzinie tj. przyznasz 2 ZDO ? bo prawa nabyte ?
mam nadzieje ze tak.
Zgadzam się z 1986 musimy zbadać czy zpełnia warunki na dzień 31.12.2012 ( bo trochę się różniły nie przyznasz tam gdzie 2 świadczenia były albo renta rodzinna tam gdzie ejst zbieg prawa ). Ja uważam , ze musimy zdać sytuację odnośnie osób w 1 kolejności jeśli nie było zmiany to musimy przyznać bo jak wczesniej uznaliśmy , ze się nalezy to czemu teraz mamy twierdzić innaczej. Ale jak byla zmiana np. syn pracował a teraz nie to ja bym odmówiła.