zdo odsetki
- ewalu
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: zdo odsetki
a ustawa już się ukazała ?? bo odsetki liczymy do dnia wejścia w życie ustawy a ta wchodzi po 14 dniach od dnia ukazania
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
- heiland
- Administrator
- Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS
- Kontakt:
To ja Ci pomogękasia7 pisze:u mnie księgowa nigdy nie pomaga, jest starej daty i uważa że młodzi niech się sami uczą bo ona też musiała sama

Na początek kilka przydatnych linków:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Odsetki_ustawowe
https://www.infor.pl/kalkulatory/odsetki_ustawowe.html (chociaż ja liczę ręcznie i polecam ręcznie)
W praktyce masz zabrane ŚP za lipiec czyli od 01.08.2014 r. na stan dzisiejszy:
520 x 272 x 13% / 365 = 50,3758....
Czyli odsetki wynoszą 50 zł 38 gr
I tak robisz z każdym kolejnym miesiącem licząc od miesiąca następnego dni.
Mogłem się pomylić, szybko piszę.
A chciałem coś pomóc

Wg mnie odsetki liczy się od za lipiec od 1.08.2013 do 30.04.2014 , wyszło mi 249,48 zł w zaokrągleniu 249 liczyłam przez kalkulator inforu odsetek ustawowych.
dzieki, ale już wszystko policzyłam infor/odsetki ustawowe (korzystam z tego również przy FA)
- heiland
- Administrator
- Kontakt:
Ale to za wszystkie miesiące Ci tyle odsetek wyszło? o.0lucy22 pisze:wyszło mi 249,48 zł
Nie mów że za miesiąc.
Większość wylicza i podaje odsetki do 30.04.2014 r. a przecież odsetki zgodnie z art. 2 ust. 4 przysługują do dnia wejścia w życie ustawy, a kiedy wejdzie w życie ustawa tego nie wiemy, bo jeszcze nie jest opublikowana
- heiland
- Administrator
- Kontakt:
Kalkulatory mają to do siebie że nieraz nie liczą prawidłowo dni ilości, więc lepiej samemu ilość dni zliczyćaania pisze:ja liczyłam odsetki w infor.pl i wyszła mi kwota 249,48

Ja liczę odsetki do końca maja. Myślicie optymiści, że dadzą Wam całą kasę w maju? Wypłata wyrównań będzie najwcześniej w maju i raczej trzeba liczyć co najmniej optymistycznie, jeśli nie naiwnie odsetki do końca maja.
Oprócz zdo odsetki - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
POMOCY!!!
czy juz ustawa o ZDO jest ogłoszona w DZ.U. ?
dod z tyt. kszt. i reh
decyzje
2 decyzje??
składka społeczna za rolnika
zasiłekdla opiekuna
procent składki od ŚP
jak wygenerować osoby-sygnity
Co do wniosku o ZDO?
try
pomocy
wypłata zasiłków opielunom
DECYZJA