Zgodnie z prawem, nie musi dokonywać cudu zaprzestania wstecz, tylko napisać oświadczenie odnoszące się do sytuacji mającej miejsce w przeszłości - do każdego wniosku o zasiłek rodzinny biorę oświadczenia opisujące zdarzenia które się kiedyś wydarzyły.nowa7777777 pisze:jakim cudem możecie wymagać żeby ktoś wam złożył oświadczenie do tyłu?
Ustalasz prawo do jednego świadczenia - ZDO. Warunki nabycia prawa do tego świadczenia, są identyczne w obu okresach wymienionych w art. 2 ustawy. Jeśli w związku z brakiem zaprzestania prowadzenia gosp. odmówisz prawa do świadczenia od 15 maja, to również powinnaś odmówić prawa do świadczenia od 1 lipca, jeśli nie zaprzestał prowadzenia gospodarstwa.nowa7777777 pisze:ale nie wstecz....
Mają.Gość pisze:to mają na tym oświadczeniu pisać daty czy nie?
A jeśli tak, to mają oświadczyć prawdę, czyli wpisać datą zgodną ze stanem faktycznym. Jeśli ktoś zaprzestał 1 lipca, to ma wpisać 1 lipca. Cały czas popełniacie jeden podstawowy błąd logiczny - mylicie wprowadzenie dodatkowego warunku wstecz, z oświadczeniem o spełnianiu tego warunku wstecz. Ministerstwo po prostu wypięło się na swoje wcześniejsze komunikaty i jakby nigdy nic zmieniło linię interpretacyjną twierdząc teraz, że świadczenie nie należało się nigdy rolnikom którzy nie zrezygnowali z pracy w gospodarstwie. Więc warunek trzeba było spełniać zawsze, a teraz jedynie sporządzić stosowne oświadczenie.Gość pisze:a jeśli tak to, że zaprzestali od 1.07.13r. ?
Trzymajcie co chcecie, naprawdę. Miejcie tylko na uwadze, że osoby obdarowane przez was mogą w przyszłości zwracać pieniądze z odsetkami. Albo również was pociągnąć do odpowiedzialności za wydanie błędnej decyzji. Mnie nie musicie wierzyć, ale dla świętego spokoju proponuję wystąpić o interpretację zapisu do ministerstwa.Anna77 pisze:Brawo nowa7777777, tak trzymajmy!
Nie mam rolników u siebie. Ale zawsze stałem na stanowisku, że świadczenie należy im się tylko w wypadku zaprzestania prowadzenia gospodarstwa. Uchwała NSA tylko potwierdziła moje stanowisko.Anna77 pisze:Mam pytanie do ciebie czy ty będziesz wypłacał rolnikom zaległości?