ZDO pilne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 23 lip 2014, 13:56

Proszę o pomoc w sprawie ZDO.
Klient miał decyzję wygaszającą ŚP, następnie złożył wniosek na SZO i otrzymał odmowę, którą SKO utrzymało w mocy.
Klient odwołał się do Sądu, który uchylił naszą i SKO decyzję. SKO złożyło skargę kasacyjną od wyroku - sprawa w toku.
Klient złożył wniosek o ZDO o wyrównanie od 1.07.2013r. nadal. Wydaliśmy w tej sprawie postanowienie o zawieszeniu postępowania do chwili otrzymania prawomocnego wyroku sądu. Nurtuje mnie pytanie czy Klient nie powinien otrzymać ZDO od 1.11.2013r. nadal a w sprawie 1.07.2013r. do 31.10.2013. zawieszenie postępowania. Każdy różnie się wypowiada, nie wiem co robić? Może ktoś miał taki przypadek?
paula20033

Napisano: 23 lip 2014, 14:59

Zawieszenie postępowania jest zasadne. Możesz napisać do sądu wyjaśnienie w związku z nowymi przepisami - o ustaleniu prawa do zasiłku dla opiekuna - że Pan X na podstawie złożonego wniosku o zdo nabędzie prawo do świadczenia od dnia utraty
mc2

Napisano: 24 lip 2014, 9:53

Też bym sie wstrzymała z decyzją. Mojej klience w takim przypadku, odwoływała sie do sądu od SZO / ale to było tuż przed wydaniem ustawy o ZDO/ sąd wskazał że klientka nie wnioskowała by o SZO gdyby 1.07.2013r nie wygasła decyzja o ŚP, że TK orzekł o niezgodności z konstytucją i tym samym należy " reanimowac strą decyzję o ŚP. Reasumując nieznane sa wyroki sądów. Zalecam spokojne oczekiwanie na wyrok.
Gość

Napisano: 24 lip 2014, 10:05

paula20033 pisze:Proszę o pomoc w sprawie ZDO.
Klient miał decyzję wygaszającą ŚP, następnie złożył wniosek na SZO i otrzymał odmowę, którą SKO utrzymało w mocy.
Klient odwołał się do Sądu, który uchylił naszą i SKO decyzję. SKO złożyło skargę kasacyjną od wyroku - sprawa w toku.
Klient złożył wniosek o ZDO o wyrównanie od 1.07.2013r. nadal. Wydaliśmy w tej sprawie postanowienie o zawieszeniu postępowania do chwili otrzymania prawomocnego wyroku sądu. Nurtuje mnie pytanie czy Klient nie powinien otrzymać ZDO od 1.11.2013r. nadal a w sprawie 1.07.2013r. do 31.10.2013. zawieszenie postępowania. Każdy różnie się wypowiada, nie wiem co robić? Może ktoś miał taki przypadek?
Zawiesić. Wyrok w sprawie SZO ma bezpośredni wpływ na prawo do ZDO.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2014, 13:21

Dziękuję wszystkim za rady!!!
paula20033

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]