zdo??? plisss - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 03 wrz 2014, 9:50

Rolnik zaznaczył w oświadczeniu,że zaprzestał WYKONYWANIA pracy w gosp. rolnym, lecz NIE ZAPRZESTAŁ prowadzenia gosp. rolnego. Bardo proszę o pomoc , czy należy się ZDO?
inka28

Napisano: 03 wrz 2014, 10:12

inka28 pisze:Rolnik zaznaczył w oświadczeniu,że zaprzestał WYKONYWANIA pracy w gosp. rolnym, lecz NIE ZAPRZESTAŁ prowadzenia gosp. rolnego. Bardo proszę o pomoc , czy należy się ZDO?
Na poczatek zawsze warto zajrzeć do źródła i wiele watpliwości od razu się nie ma
Art. 3 ust. 1 W przypadku, gdy o zasiłek dla opiekuna ubiegają się rolnicy, małżonkowie rolników lub domownicy, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2013 r. poz. 1403, 1623 i 1650) świadczenie to przysługuje odpowiednio:
1) rolnikom w przypadku zaprzestania prowadzenia przez nich gospodarstwa rolnego;
2) małżonkom rolników lub domownikom w przypadku zaprzestania prowadzenia przez nich gospodarstwa rolnego albo wykonywania przez nich pracy w gospodarstwie rolnym.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 03 wrz 2014, 10:22

zajrzałam do zródła na początku, tylko mam wątpliwości , w tym przypadku czytając ustawę, to odmowa?, czy dobrze myślę?
inka28

Napisano: 03 wrz 2014, 10:28

inka28 pisze:zajrzałam do zródła na początku, tylko mam wątpliwości , w tym przypadku czytając ustawę, to odmowa?, czy dobrze myślę?
Ale nie rozumiem skąd masz te wątpliwości. Stoi w p0rzepisie jak byk że rolnik, aby skutecznie ubiegać sie o ZDO musi zaprzestać prowadzenia przez nich gospodarstwa rolnego i siłą rzeczy oświadczenie tej treści musi złożyć. W przeciwnym razie odmowa.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 03 wrz 2014, 10:44

dziękuję,chciałam się tylko upewnić,że dobrze myślę, miłego dnia.
inka28

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x