zdo proszę pilne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 11 maja 2015, 10:21

Do czerwca 2013 r. miałam prawo do świadczenia pielęgnacyjnego z tytułu opieki nad niepełnosprawnym ojcem, które ustawą zostało mi wstrzymane od 01 lipca 2013 r. Po wejściu ustawy o wypłacie zdo, otrzymałam prawo do zdo do grudnia2014 r. bo ojciec do tego miesiąca miał ustalony znaczny stopień niepełnosprawności. W lutym 2015 r. ojciec otrzymał nowe orzeczenie do 2017 r., stopień znaczny. Po otrzymaniu orzeczenia zgłosiłam się w lutym do organu po wniosek o wypłatę zdo. Urzędniczka powiedziała, że nie da mi wniosku bo zdo mi się nie należy, tylko szo, ale przekroczę dochody. Poczytałam Ustawę o zdo i znalazłam art. 6 i poszłam z powrotem po wniosek, bo 3 miesiące do złożenia szybko miną. Pan z urzędu oburzyła się, pokazała art. 6 ust. 1 ustawy o zdo i stwierdziła, że dalej to nie jest istotne. Czy to tak ma być bo misię wydaje, że tak jak w świadczeniu pielęgnacyjnym, jeśli mam dalej orzeczenie to otrzymuję zdo Art. 6 ust. 2,3,4). Pilne bo już muszę na dniach złożyć wniosek. Proszę
mora

Napisano: 11 maja 2015, 12:05

masz racje, zdo, dla osob, ktorym wygasla decyzja z powodu uplywu waznosci orzeczenia, przysluguje nadal po zlozeniu wniosku z nowym orzeczeniem od miesiaca zlozenia wniosku o ustalenie stopnia niepelnosprawnosci jesli wniosek o zdo zloza w terminie 3 miesiecy od wydania orzeczenia
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 11 maja 2015, 12:57

DZIĘKUJĘ, MOŻE KTOŚ JESZCZE, PROSZĘ :?: :?: :?: :?: :?:
MORA

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny