zestresowana - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 15 kwie 2015, 12:04

Wiem że to nie temat na to forum ale tu jest najwiekszy "ruch". Prosze o pomoc:

Mój brat mieszkajacy z mama wział jakis kredyt którego nie spłacał. Wyprowadził sie tydzień temu jest zameldowany, pisma przychodzą tam gdzie mieszka mama. Wczoraj przyszło pismo ze 27 kwietnia przyjdzie komornik i zrobi zajecie. Jesli nikogo nie bedzie w domu to wejdzie i tak. Problem w tym ze wdomu nie ma niczego co należałoby do niego. Telewizor był kupiony na raty i figuruje na mnie, lodówke kupiliśmy z siostra mamie na spółke pralke mama kupiła sobie sama. Niema tam niczego co jest jego. Czy komornik moze zrobic zajęcie tych cenniejszych rzeczy?
zajęcie komornicze

Napisano: 15 kwie 2015, 12:09

Z tego co wiem to moze zajac mienie nalezace do rodziny w ramach dlugu dluznika
Gosciu

Napisano: 15 kwie 2015, 12:13

To bardzo zle....mama wspólnie z nami kupowała rózne rzeczy do domu to logiczne. Brat nie dokładal sie do niczego bo wszystko trwonił z kolegami ten kredyt tez przebimbał. Mama zostanie w czterech scianach.....Co robić???? :( :( :(
zajęcie komornicze

Napisano: 15 kwie 2015, 12:16

a nie lepiej iść do prawnika do ośrodka pomocy społecznej, tam są darmowe proady prawne, to moze coś proadzi
maniaaa

Napisano: 15 kwie 2015, 12:30

Owszem ale ten prawnik bedzie za tydzień w czwartek a do tego czasu chciałam zrobic jakięs rozeznanie zeby troche sie uspokoić
zajęcie komornicze

Napisano: 15 kwie 2015, 12:47

Nie jest jesscze za Wami tak zle spokojnie nie ma co sie stresowac na przyszlośc poczytaj lekture

Komornik zajmuje ruchomości dłużnika będące w jego WŁADANIU.
Zgodnie z tezami zawartymi w piśmiennictwie prawniczym
Cytat:
Przez „władanie” rozumieć należy faktyczną dyspozycję przedmiotem, niezależnie od stosunku prawnego władającego do tego przedmiotu.
.
Jednym słowem komornik dokonując zajęcia ruchomości, nie bada czy dana rzecz jest czy też nie jest własnością dłużnika.
Komornik ma jedynie stwierdzić czy przedmiot jest w faktycznej dyspozycji dłużnika, czy może jej używać.

Zajęcie samochodu

Pojawiają się również pytania, czy komornik również stwierdza władanie pojazdem i zajmuje samochód tak jak inne ruchomości.
W tej sytuacji komornik ma większe pole manewru.
Komornik najczęściej wystosowuje zapytanie do Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców i otrzymuje z niej informację na temat tego czy dłużnik jest czy też nie jest właścicielem pojazdów. W przypadku odpowiedzi twierdzącej najczęściej dokonuje zastrzeżenia sprzedaży w Wydziale Komunikacji a następnie dokonuje zajęcia.
A zatem w przypadku pojazdów mechanicznych istnienie odpowiedniej ewidencji powoduje, że komornik jeszcze przed zajęciem dysponuje wiedzą na temat tego czy pojazd jest czy nie jest własnością dłużnika.
W przypadku przedmiotów znajdujących się w miejscu zamieszkania takiej możliwości nie ma, a egzekucja mająca być z założenia szybka i skuteczna przewiduje tylko stwierdzenie władania a nie własności przez komornika.

Jak następuje zajęcie?

Zajęcie następuje poprzez wpisanie ruchomości do protokołu zajęcia.
Jeżeli zatem nie mamy do czynienia z takim wpisem to nie mamy do czynienia z zajęciem ruchomości.

Co zrobić w sytuacji gdy komornik zajmie rzecz nie będącą własnością dłużnika?

W art. 847 § 2 kpc jest wskazany obowiązek dłużnika do wskazania komornikowi osób trzecich (w tym adresów), którym przysługuje wg. wiedzy dłużnika prawo żądania zwolnienia tych rzeczy spod egzekucji (czyli np. właściciele tych rzeczy).
Komornik ma obowiązek takie osoby poinformować o zajęciu.

Osoby trzecie, które uważają że zajęcie naruszyło ich prawa (np. została zajęta ich własność) mają prawo złożyć powództwo określone w art. 841 kpc.
Powództwo to wnosi się co do zasady w terminie miesiąca od dnia dowiedzenia się o naruszeniu prawa (art. 841 § 3 kpc ).

Jakich ruchomości komornik zająć nie może?

Otóż w zasadzie komornik może zająć każdą rzecz z wyjątkiem tych które są określone w art. 829 kpc (pomijam inne przepisy które dotyczą b. wyjątkowych sytuacji)
Gosciu

Napisano: 15 kwie 2015, 12:53

Czytałam o tym komorniku same okropne opinie. Głownie to ze aroganki i nie do ugadania sie. a najgorsze jest to ze moja 67 letnia matka bedzie sie z nimużerac a mój brat nawet niewiadomo gdzie jest.
zajęcie komornicze

Napisano: 15 kwie 2015, 13:08

Czyli w mysla art. 829 nie moze zając pralki lodówki telewizora? Lodówka byłakupiona uzywana nie mamy na nią dokumentuów tylko mamy sąsiada przez płot który nam ja sprzedał :(
zajęcie komornicze

Napisano: 15 kwie 2015, 13:14

Ja tego mojego popapranego brata autentycznie zatłuke....ciezsze słowa mi sie cisnął.
zajecie komornicze

Napisano: 16 kwie 2015, 7:47

szybciutko do urzędu i wymeldować braciszka skoro nie przebywa
asiak

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x