zgon - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 14 kwie 2025, 9:26

może głupie pytanie, ale chcę się upewnić
zgon wnioskodawcy 13 kwietnia...wypłaty poszły...stwierdzam wygaśnięcie decyzji ...ale czy zwrot od zarządcy za kwiecień?
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 14 kwie 2025, 11:06

8.11. Wygaszenie decyzji w sprawie dodatku mieszkaniowego po śmierci wnioskodawcy
pytanie pochodzi z komentarza : Dodatek mieszkaniowy, energetyczny, węglowy i od innych źródeł ciepła - Piotr Mrozek, Marcin Nagórek, dr Piotr Piskozub, Agata Sobolewska 2022
Pytanie: Wnioskodawcy przyznano dodatek mieszkaniowy od czerwca 2022 r. W dniu 8.7.2022 r. wnioskodawca zmarł, o czym powiadomiono nas 12.7.2022 r. Od kiedy wygasić decyzję w sprawie dodatku mieszkaniowego – od lipca 2022 r. czy od sierpnia 2022r.?

Odpowiedź: W opisanej sytuacji dodatek mieszkaniowy należy wygasić od sierpnia.

Dodatek mieszkaniowy przyznawany jest w drodze decyzji administracyjnej (art. 7 ust. 1 DodMieszkU) przez wójta, burmistrza lub prezydenta miasta. Jednocześnie według art. 7 ust. 5 DodMieszkU dodatek mieszkaniowy przyznaje się na okres 6 miesięcy, licząc od pierwszego dnia miesiąca następującego po dniu złożenia wniosku. Dodatek mieszkaniowy jest świadczeniem okresowym, wypłacanym co miesiąc, co zresztą odpowiada też temu, w jakich okresach regulowane są opłaty za mieszkanie. W opisanej sytuacji uprawnionemu przyznano dodatek mieszkaniowy i z pierwszym dniem miesiąca nabył on prawo do dodatku na dany miesiąc. Śmierć uprawnionego – ze względu na charakter uprawnienia do świadczenia – powoduje wygaśnięcie prawa do dodatku. Skoro uprawniony zmarł 8.7.2022 r., to nabył prawo do dodatku za lipiec z pierwszym dniem miesiąca. Wygasić prawo do dodatku i zaprzestać jego wypłacania należy więc od sierpnia.
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 14 kwie 2025, 11:14

wiem, że istnieją opinie o konieczności wygaszania decyzji z konkretną datą zgonu i wzywaniem do zwrotu jako nienależnie pobranego dodatku za pozostały okres.
Mnie jednak nie przekonują argumenty zawarte w tych opiniach, natomiast przekonuje mnie konkluzja, że:

"Dodatek mieszkaniowy jest świadczeniem okresowym, wypłacanym co miesiąc, co zresztą odpowiada też temu, w jakich okresach regulowane są opłaty za mieszkanie.
opłaty czynszowe mają charakter miesięczny i są przecież regulowane w transzach miesięcznych ;)

więc skoro uprawniony z pierwszym dniem miesiąca nabył on prawo do dodatku na dany miesiąc to nie powinno się moim zdaniem dzielić ww. świadczenia i decyzję wygasić z jego końcem ;)
przecież samo świadczenie jest wypłacane w transzach miesięcznych.

W innym wypadku dojdziemy do absurdalnych sytuacji , ponieważ skoro można będzie dzielić na dni to przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dzielić na godziny... sekundy... ;)
brodafix
Podinspektor

Napisano: 14 kwie 2025, 11:21

nooo też tak myślałam, ale ostatnio juz sama nie wiem...bo radca niby stwierdził, że już za kwiecień, jak w tej sytuacji...dodatek się nie należy :? i już sama nie wiem...
VIP

Napisano: 14 kwie 2025, 11:36

nooo też tak myślałam, ale ostatnio juz sama nie wiem...bo radca niby stwierdził, że już za kwiecień, jak w tej sytuacji...dodatek się nie należy :? i już sama nie wiem...
są dwie szkoły: falenicka i otwocka :)

ja jestem zdania, że należy sobie ułatwiać, a nie utrudniać pracę i skoro w książce komentarzu mam takie rozwiązanie to ja skwapliwie z niego korzystam ;) sam go przecież nie wymyśliłem i w razie jakiś niewygodnych pytań będę w stanie wyjaśnić czym się kierowałem

poza tym takie zwrotu dodatków za 2 dni ... 3 dni , 15 dni [ w zależności kiedy zgon mogą generować od cholery problemów... bo przecież :
a) wnioskodawca nie żyje a był jedyną stroną postępowania
b) skoro nie żyje trzeba szukać spadkobierców...
c) można teoretycznie żądać od zarządcy [ jako beneficjenta ALE! zarządca nie jest stroną postępowania i najpierw trzeba wykonać [patrz pkt b]
d) zarządca może robić problemy.... i uwierz mi zazwyczaj robią - fajnie się bierze trudniej oddaje ;)
e) jeśli zarządca robi problemy to pozostaje kodeks cywilny ...
f) i te wszystkie działania tylko po to żeby ściągnąć [ w zależności od wyliczeń , czasem 20 zł?

a można też po prostu stwierdzić wygaszenie decyzji z końcem miesiąca i tyle ;)
brodafix
Podinspektor

Napisano: 14 kwie 2025, 11:45

u mnie na szczęście zarządcy oddają bez problemu :D
ale...nie chodzi mi o to by zabierać...bo tak jak w komentarzu z lex...ktoś tam zrezygnował z dodatku 22 października...no i że dodatek nie jest podzielny więc nie należy się już za cały październik ...i zwrot od zarządcy za październik :?
i tak sobie myślę...i myślę....dlaczego :oops: ehhh :)
VIP

Napisano: 14 kwie 2025, 11:55

.no i że dodatek nie jest podzielny więc nie należy się już za cały październik ...i zwrot od zarządcy za październik
a to to jest moim zdaniem bzdura kompletna !

... z pierwszym dniem miesiąca nabył on prawo do dodatku na dany miesiąc zgodnie z
art. 7 ust. 5. Dodatek mieszkaniowy przyznaje się na okres 6 miesięcy, licząc od pierwszego dnia miesiąca następującego po dniu złożenia wniosku.

jak już , to należy wygasić z końcem października a nie z początkiem (sic!)
brodafix
Podinspektor

Napisano: 14 kwie 2025, 11:57

ale ja sie z Tobą zgadzam :)
tylko takie są komentarze w lex :cry:
VIP

Napisano: 14 kwie 2025, 12:01

tylko takie są komentarze w lex :cry:
nie tylko tam ;) w SKO w sądownictwie itp. ;)
u nas robimy tak jak wskazałem powyżej.. jeśli nadal masz wątpliwości to niech ci radca prawny da swoje stanowisko na piśmie a nie "na gębę" żebyś w razie co maiła podkładkę
brodafix
Podinspektor

Napisano: 14 kwie 2025, 12:14

święta racja :)
VIP

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU