ZGON, a ma DM i DE

Wybrane tematy:
Cheops przedłużenie dodatku energetycznego o co chodzi ??? zmieniamy decyzje? de do kwietnia? Nowe stawki DE od maja 2022 r. liczba rodzin
ODPOWIEDZ
sylajolka

ZGON, a ma DM i DE

Post autor: sylajolka »

witam, mam pytanko, wnioskodawca ma DM i DE, pod koniec czerwca zmarl, mieszkal sam. Logicznie, od lipca robie zaprzestanie jednego i drugiego, ale to jest najem i musze czekac na pismo od zarzadcy. Zarzadca z kolei mowi, ze przysle pismo jak rodzina zda mieszkanie. Oki, jesli to bedzie po wyplatach na lipiec to najwyzej bedzie zwrot, ale co zrobic z DE, kiedy jest zalezny od DM. Jak go mam zaprzestac, skoro teraz nie zaprzestane DM??
sylajolka

Re: ZGON, a ma DM i DE

dodam, ze DE szedl na konto syna. Czy ktos ma jakas decyzje nakazujaca zwrot nienaleznie pobranego swiadczenia w zwiazku ze zgonem najemcy??? dziekuje za pomoc.
Fantomas

Post autor: Fantomas »

Ja w takim przypadku biorę akt zgonu od siebie z urzędu i wygaszam jeden i drugi dodatek. Czasami jest tak że człowiek wcale nie ma rodziny i nie ma kto powiadomić a zarządca nie chce.
Ja nie praktykuję (nie ma takiej możliwości) aby DE otrzymywał ktoś inny niż wnioskodawca. Wg mnie jest to sprzeczne z naszą ustawą. Wiem że niektóre gminy/miasta dają taką możliwość i można podać rachunek kogokolwiek. Jeżeli już wyślesz DE na konto tego syna/wujka/sąsiada to na bank będziesz miał kłopoty ze ściągnięciem tego.
sylajolka

Fantomas pisze:Ja w takim przypadku biorę akt zgonu od siebie z urzędu i wygaszam jeden i drugi dodatek. Czasami jest tak że człowiek wcale nie ma rodziny i nie ma kto powiadomić a zarządca nie chce.
Ja nie praktykuję (nie ma takiej możliwości) aby DE otrzymywał ktoś inny niż wnioskodawca. Wg mnie jest to sprzeczne z naszą ustawą. Wiem że niektóre gminy/miasta dają taką możliwość i można podać rachunek kogokolwiek. Jeżeli już wyślesz DE na konto tego syna/wujka/sąsiada to na bank będziesz miał kłopoty ze ściągnięciem tego.
dzieki za info. Tak zrobilam przed przeczytaniem Twojej odpowiedzi :)
kasiamyjka

Post autor: kasiamyjka »

Co mam zrobić proszę o pomoc
Wnioskodawca ma dodatek energetyczny,mieszkaniowy zmarł w miesiącu lipcu,rodzina zgłosiła to w sierpniu.W sierpniu wpłacono DE i DM
zaznaczam że mieszkał z rodziną ,czy małżonka musi zwrócić przyznane dodatki,jak to zrobić ,pomocy
nikas

Post autor: nikas »

mam podobny problem, wnioskodawca zmarł w czerwcu, DM i DE poszedł w lipcu ponieważ nikt z rodziny tego nie zgłosił, DM zarządca zwróci, gorzej z energetykiem który został odebrany w kasie, wnioskodawca mieszkał z żoną i synem, robił ktoś może wezwanie o zwrot nienależnie pobranego świadczenia i kogo wzywać jak strona nie żyje :( proszę pilnie o pomoc
gabi66

Post autor: gabi66 »

Jeśli wnioskodawca tworzył 1-osobowe gospodarstwo, to w miesiącu jego śmierci dodatek wygasł, SAMOISTNIE (!).
Jeśli wnioskodawca nie był jedyną osobą w gospodarstwie, to dodatek zostaje.
kasia myjka

Post autor: kasia myjka »

Mam ten sam problem wnioskodawca( rodzina dwie osoby) ma DE,DM, zgon osoby co robić czy zmienić DE na dwie osoby to kwota 15,68 a teraz powinna być 11,29 DM ,DM pozostaje bez zmian czy dobrze myślę
Fantomas

Post autor: Fantomas »

Ja bym wygasił obydwa dodatki tak jak wyżej pisałem.
Taka opinia jest też ministerstwa.
esek

Post autor: esek »

Wnioskodawca ma DM od m-ca lipca na 2 osoby, mąz umiera 11 lipca
DE zlozyła 20 lipca na ile osób liczy 1 czy 2 jak dodatek?
ODPOWIEDZ