zgon a wyplacone swiadczenia - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 10 sie 2021, 9:50

witam, po zgonie odoby w dniu 16/06 wyplacono swiadczenia 19/06 i 19/07 na konto bankowe. bank odpisal ze nie moze dokonac zwrotu poniewaz osoba upowazniona do konta zamknela je. mam dane tej osoby. co teraz jak mam ja wezwac i zmusic do oddania kasy?? jakies pismo / decyzje czy cos podobnego ktos z Was pisal w takiej sprawie, prosze o podesłanie
maggi_24
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 22 maja 2009, 13:36
Zajmuję się:

Napisano: 10 sie 2021, 13:05

Chcesz uzyskać odpowiedź to napisz post w taki sposób, aby każdy zrozumiał sytuację, którą opisujesz.
O którym świadczeniu piszesz ?
Kto zmarł ? Opiekun, czy podopieczny ?
Czy i kiedy dokładnie oraz kto zgłosił zgon ?
itd. itp.
Powinnaś zapoznać się z przepisami i zweryfikować, czy aby nie zaistniało nienależnie pobrane świadczenie (oczywiście po spełnieniu którejś z okoliczności wyszczególnionych w art. 30 ust. 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych.
Ale ja nie znam się tak dobrze, jak specjaliści na co dzień obsługujący petentów, więc zaczekaj aż sami zechcą wypowiedzieć się w tej kwestii.
Jednak najpierw uzupełnij ww braki w informacji
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 10 sie 2021, 13:32

Za nienależnie pobrane świadczenia rodzinne uważa się:
5)świadczenia rodzinne wypłacone osobie innej niż osoba, która została wskazana w decyzji przyznającej świadczenia rodzinne, z przyczyn niezależnych od organu, który wydał tę decyzję.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 11 sie 2021, 8:55

Krzysztof pisze:Chcesz uzyskać odpowiedź to napisz post w taki sposób, aby każdy zrozumiał sytuację, którą opisujesz.
O którym świadczeniu piszesz ?
Kto zmarł ? Opiekun, czy podopieczny ?
Czy i kiedy dokładnie oraz kto zgłosił zgon ?
itd. itp.
Powinnaś zapoznać się z przepisami i zweryfikować, czy aby nie zaistniało nienależnie pobrane świadczenie (oczywiście po spełnieniu którejś z okoliczności wyszczególnionych w art. 30 ust. 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych.
Ale ja nie znam się tak dobrze, jak specjaliści na co dzień obsługujący petentów, więc zaczekaj aż sami zechcą wypowiedzieć się w tej kwestii.
Jednak najpierw uzupełnij ww braki w informacji
skoro piszę na forum dot. świadczeń rodzinnych to można domniemywać że o te świadczenia chodzi.
Uszczegółowiając chodzi o zasiłek pielęgnacyjny.
Zmarł wnioskodawca który sam na siebie pobierał świadczenie.
Zgonu nikt mi nie zgłosił, pozyskałam dane z PESEL 2 miesiące po zgonie.
Wypłaty szły na konto - jak mniemam tego Pana, a upoważniona była do konta jego żona (tak przypuszczam). Ta żona właśnie zamknęła konto i dlatego bank nie może mi oddać kasy.
Czy teraz Pan Krzysztof już wie o co mi chodzi??
maggi_24
Awatar użytkownika
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 11 sie 2021, 8:58

czy ktoś z Was pisał może pismo do osoby która pobrała świadczenia z konta osoby dla której były przeznaczone te świadczenia po jej śmierci?? jeżeli ktoś ma i byłby tak uprzejmy aby się podzielić to proszę o podesłanie na forum.
maggi_24
Awatar użytkownika
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 11 sie 2021, 9:11

Ale jakie pismo ? Skoro masz dane tej osoby to normalnie procedujesz NP.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 11 sie 2021, 9:15

Acha, myślałam że najpierw jakieś wezwanie do wyjaśnień i zwrotu czy coś takiego trzeba napisać. Ok dzieki za odpowiedź.
maggi_24
Awatar użytkownika
Stażysta
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x