zgon dłużnika przed wypłatą - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 7 z 8    [ Posty: 74 ]

Napisano: 03 kwie 2017, 11:48

Nie nie nie...Muszę bardziej skrupulatnie i bezosobowo pisać. Ja nic nie uchylam wstecz (uprzedzając proszę nie cytuj mnie w następnym poście, ponieważ wiem, że źle to zabrzmiało).

Pisząc jaśniej:

Moim zdaniem nie można porównać sytuacji umorzenia ze omawianą śmiercią dłużnika.

Przy umorzeniu w dniu 01.03 już się nie należało więc nic nie nabył i jeżeli uchyla się decyzję od marca to nie uchyla się nic wstecz.

Natomiast napisałeś, że w przypadku śmierci dłużnika w marcu przed wypłatą uchylasz od 01.03. A moim zdaniem jest to uchylenie wstecz, ponieważ zgodnie z niepodzielnością świadczenia za kilka dni marca nabył i skoro uchyla się od 01.03. to uchyla się wstecz.

Mam nadzieję, że teraz już bardziej zrozumiale napisałam.
Bob
Praktykant
Od: 01 kwie 2017, 19:57
Zajmuję się: PS/ŚW/FA

Napisano: 03 kwie 2017, 12:06

to inna sytuacja:
20 wypłata, 15 przychodzi klient i mówi, że od marca rezygnuje z FA i wypłatę za marzec to se możesz...
Jak mu uchylisz decyzje?

PS. ja w żadnej decyzji nie pisze, że uchylam od 01.03
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 03 kwie 2017, 12:15

jak pisałam prace magisterską (z prawa administracyjnego)to mój profesor zawsze podkreślał, że to jest przekładanie trupa z jednej trumny do drugiej, czyli korzystanie z książek naukowych i innych periodyków i przepisywanie tego. Zrozumiała bym Waszą dyskusje jeżeli przynajmniej jedno z Was miało by przynajmniej tytuł naukowy profesora to "spór", który toczycie uznała bym za uzasadniony...a tak zapędzacie się już za daleko...chociaż merytorycznie bardziej mnie przekonuje interpretacja Bob.
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 03 kwie 2017, 12:20

"PRZED zmarł Ci dłużnik przed wypłatą, nie wypłaciłeś za dany miesiąc, uchyliłeś od dnia wydania miesiąca (np. zmarł 15 marca, planowana wypłata 20, dowiedziałem się 17, to po prostu uchylam od marca, albo od dnia wydania decyzji), a za miesiąc śmierci nie robię żadnego przypisu, bo nie mam komu."

Nie cytuję, bo się czepiam tylko chcę się do zdania odnieść. Może przykumam wreszcie rzecz, o którą mi chodzi :)

Zmarł np 10.03.2017 r., wypłata jest 16.03.2017 r., wydajesz decyzję np dziś to od kiedy uchylasz, chodzi o datę.?
Bob
Praktykant

Napisano: 03 kwie 2017, 12:25

Legalna daj ludziom pogadać i skrzydła rozwinąć :) nawet bez profesury można się w temacie zagłębiać, a być może ktoś kto to będzie czytać na pewne rzeczy, zwróci uwagę i będzie wiedział czemu robi to co robi i czemu tak a nie inaczej, bo czasem tekst: "bo tak się robiło", "bo koleżanka tak robi" powala...
Bob
Praktykant

Napisano: 03 kwie 2017, 12:27

Btw skąd wiesz, że ktoś z forumowiczów takiego tytułu nie ma ;)
Bob
Praktykant

Napisano: 03 kwie 2017, 12:34

Bob, oczywiście rozmawiajcie a ja chętnie czytam, tylko żadne z Was nie ma legitymacji do tego żeby narzucać swoje zdanie bo nie jest ono niczym poparte...Twoje wypowiedzi akurat mi się podobają bo znajduje w nich takie słowa jak "moim zdaniem".
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 03 kwie 2017, 12:42

Nie mam i nigdy nie będę miała zamiaru nikomu niczego narzucać. Mózgi mamy więc ich używajmy, dlatego nie piszę ma być tak a tak. Piszę na forum dla własnych potrzeb i jeżeli ktoś to wykorzysta to super. Ogólnie jestem zdania, że nie powinno się pisać, co i jak ktoś ma robić. Mam również nadzieję, że każdy kto korzysta z tego fora czyta i analizuje sprawy, a nie ślepo powiela działania koleżanek i kolegów.
Bob
Praktykant

Napisano: 03 kwie 2017, 12:55

ja przestałam się tu wypowiadać bo wielokrotnie zostałam obrażona, że moje wypowiedzi to kuriozum albo inne epitety stosowano. :(
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 03 kwie 2017, 13:27

"Zmarł np 10.03.2017 r., wypłata jest 16.03.2017 r., wydajesz decyzję np dziś to od kiedy uchylasz, chodzi o datę.?"
Napiszę po prostu, że uchylam od marca świadczenia z FA

w obrażaniu legalna byłaś bezbłędna (przypowieść o oku i belce się kłania). Jest różnica między nazwaniem czyjejś opinii jako kuriozalnej, a wyzywaniem kogoś (co ty robiłaś), czy atakami ad persona (co również ty robiłaś) .
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 7 z 8    [ Posty: 74 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x