zgon dziecka
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Św/FA
- Kontakt:
zgon dziecka
wniosek o DS złożony 1 lipca, wypłacono 24 lipca, 28 lipca dziecko zmarło. Czy jest NP świadczenie?>??
-
- Stażysta
- Zajmuję się: pomocą społeczną
- Kontakt:
Re: zgon dziecka
niestety chyba trzeba zwrócić, gdyż par. 4 ust. 2 stanowi, że Świadczenie dobry start przysługuje w związku z rozpoczęciem roku szkolnego. A tutaj nie rozpoczęto roku szkolnego. Z kolei par. 31 ust. 2. stanowi, że Za nienależnie pobrane świadczenie dobry start uważa się:
2)świadczenie dobry start wypłacone mimo braku prawa do tego świadczenia
Wychodziłby zatem, że należy zwrócić, chociaż par. 31 ust. 2 pkt 2 jest dla mnie trochę problematyczny, gdyż jest w nim mowa o świadczeniu wypłaconym mimo braku prawa do tego świadczenia, a na dzień wypłaty to prawo istniało, gdyż dziecko żyło.
Zastanowiłbym się ewentualnie nad zastosowaniem przepis art. 7a k.p.a. w zw. z par. 32 rozporządzenia, czyli nad rozstrzygnięciem ww. wątpliwości na korzyść strony.
2)świadczenie dobry start wypłacone mimo braku prawa do tego świadczenia
Wychodziłby zatem, że należy zwrócić, chociaż par. 31 ust. 2 pkt 2 jest dla mnie trochę problematyczny, gdyż jest w nim mowa o świadczeniu wypłaconym mimo braku prawa do tego świadczenia, a na dzień wypłaty to prawo istniało, gdyż dziecko żyło.
Zastanowiłbym się ewentualnie nad zastosowaniem przepis art. 7a k.p.a. w zw. z par. 32 rozporządzenia, czyli nad rozstrzygnięciem ww. wątpliwości na korzyść strony.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Św/FA
- Kontakt:
Re: zgon dziecka
Dziękuję za odpowiedź, też myślałam o tym, ze na dzień wypłaty prawo istniało i chyba tak zostawię, bo nawet boję się powiedzieć o zwrocie matce dziecka( zmarło wskutek tragicznego wypadku).
Oprócz zgon dziecka - Dobry Start (300+) przeczytaj również:
formularz wniosku
Upoważnienie
wywiad
anulowanie decyzji
policealna-studia
czy weryfikujecie szkoły w sio?
szkoła wyższa
co może być nie tak???
osoba w lipcu skończyła 20 lat
ojciec złożył pierwszy
dobry start dwa wnioski dwie informacje na to samo dziecko
szkoła dla dorosłych
DS odmowa jaka procedura
Szkoła branżowa I stopnia, przyznajecie?
szkoła policealna zaoczna
Zaangażowanie PDS 300+