Zgon wnioskodawcy, dodatek pobierany - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 04 mar 2014, 14:14

Witam!
Mam taki problem, wnioskodawca zmarł w listopadzie, przez kolejne 2 miesiące dodatek odebrala zona. Nie dokonala zgloszenia ze mąż nie żyje. Na liście podpisywala sie za męża
~Ania

Napisano: 04 mar 2014, 14:20

jak będzie zwracać to podwójnie,chyba że nie musisz wszystkiego wiedzieć - chociaż tak się nie da a już na pewno w małej gminie, w mieście pobierał by do końca i po prostu nie składał na następny okres....- NIECH MOC BĘDZIE Z TOBĄ
~ola

Napisano: 04 mar 2014, 14:27

miałaś upoważnienie do wypłaty dla zony?
~xxx

Napisano: 04 mar 2014, 14:29

to wiem ze podwójnie, ale na kogo wystawić wezwanie do zwrotu. Nie mogę udawać ze nie wiem o tym, ponieważ teraz ta żona złożyła wniosek o dodatek, no i w dokumentach wyszło że ma rentę po zmarłym mężu. Jak to zrobić żeby formalnie było dobrze. Znam procedurę do osoby, która zataiła dochody i robiłam już taką sprawę, ale tu nie bardzo wiem jak.
~Ania

Napisano: 04 mar 2014, 14:30

Nie miałam upoważnienia i nie wiedziałam o zgonie wnioskodawcy. Wypłatę otrzymywała w kasie.
~Ania

Napisano: 04 mar 2014, 14:45

sory jestem wredny .......... ale nie kopcie leżących nie dość kobita została wdową to jeszcze chcecie jej dołożyć.
Ale na serio nie ma podstaw prawnych do zwrotu w podwójnej wysokości bowiem nie wznawialiście postępowania i nie stwierdzieliście że dodatek został przyznany na podstawie nieprawdziwych danych 9. Jeżeli w wyniku wznowienia postępowania stwierdzono, że dodatek mieszkaniowy przyznano na podstawie nieprawdziwych danych zawartych w deklaracji lub wniosku, o których mowa w ust. 1, osoba otrzymująca dodatek mieszkaniowy jest obowiązana do zwrotu nienależnie pobranych kwot w podwójnej wysokości. Należności te wraz z odsetkami i kosztami egzekucyjnymi podlegają przymusowemu ściągnięciu w trybie postępowania egzekucyjnego w administracji. Wypłatę dodatku mieszkaniowego w skorygowanej wysokości wstrzymuje się do czasu wyegzekwowania należności.
PROSZĘ CZYTAĆ LITERALNIE PRZEPIS
Jeśli już to wygaszamy dodatek z chwilą śmierci wnioskodawcy i prosimy uprzejmie o zwrot pobranej kwoty...... jeśli tego nie zrobi to karierka ma po D że wypłaciła kase nieuprawnionej osobie
~małe ww

Napisano: 04 mar 2014, 14:55

masz racje, nie wznawiam postepowania. Dlatego tez nie wiedzialm jak sie do tego zabrac, dzieki
~Ania

Napisano: 04 mar 2014, 15:41

Eee. Żona była jak najbardziej UPRAWNIONA z mocy prawa.

Co najwyżej sprawdzić, czy podpisywała się swoim podpisem, bo pierwszy post podsuwa drobną wątpliwość w tym zakresie.
~jh

Napisano: 04 mar 2014, 15:48

Przypomnę dla przykładu art. 30 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego:

1. Oboje małżonkowie są odpowiedzialni solidarnie za zobowiązania zaciągnięte przez jednego z nich w sprawach wynikających z zaspokajania zwykłych potrzeb rodziny.
2. Z ważnych powodów sąd może na żądanie jednego z małżonków postanowić, że za powyższe zobowiązania odpowiedzialny jest tylko ten małżonek, który je zaciągnął...
~jh

Napisano: 04 mar 2014, 15:50

podpisala sie za meza
~Ania

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x