Witam!
Mam taki problem, wnioskodawca zmarł w listopadzie, przez kolejne 2 miesiące dodatek odebrala zona. Nie dokonala zgloszenia ze mąż nie żyje. Na liście podpisywala sie za męża
jak będzie zwracać to podwójnie,chyba że nie musisz wszystkiego wiedzieć - chociaż tak się nie da a już na pewno w małej gminie, w mieście pobierał by do końca i po prostu nie składał na następny okres....- NIECH MOC BĘDZIE Z TOBĄ
to wiem ze podwójnie, ale na kogo wystawić wezwanie do zwrotu. Nie mogę udawać ze nie wiem o tym, ponieważ teraz ta żona złożyła wniosek o dodatek, no i w dokumentach wyszło że ma rentę po zmarłym mężu. Jak to zrobić żeby formalnie było dobrze. Znam procedurę do osoby, która zataiła dochody i robiłam już taką sprawę, ale tu nie bardzo wiem jak.
sory jestem wredny .......... ale nie kopcie leżących nie dość kobita została wdową to jeszcze chcecie jej dołożyć.
Ale na serio nie ma podstaw prawnych do zwrotu w podwójnej wysokości bowiem nie wznawialiście postępowania i nie stwierdzieliście że dodatek został przyznany na podstawie nieprawdziwych danych 9. Jeżeli w wyniku wznowienia postępowania stwierdzono, że dodatek mieszkaniowy przyznano na podstawie nieprawdziwych danych zawartych w deklaracji lub wniosku, o których mowa w ust. 1, osoba otrzymująca dodatek mieszkaniowy jest obowiązana do zwrotu nienależnie pobranych kwot w podwójnej wysokości. Należności te wraz z odsetkami i kosztami egzekucyjnymi podlegają przymusowemu ściągnięciu w trybie postępowania egzekucyjnego w administracji. Wypłatę dodatku mieszkaniowego w skorygowanej wysokości wstrzymuje się do czasu wyegzekwowania należności.
PROSZĘ CZYTAĆ LITERALNIE PRZEPIS
Jeśli już to wygaszamy dodatek z chwilą śmierci wnioskodawcy i prosimy uprzejmie o zwrot pobranej kwoty...... jeśli tego nie zrobi to karierka ma po D że wypłaciła kase nieuprawnionej osobie
Przypomnę dla przykładu art. 30 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego:
1. Oboje małżonkowie są odpowiedzialni solidarnie za zobowiązania zaciągnięte przez jednego z nich w sprawach wynikających z zaspokajania zwykłych potrzeb rodziny.
2. Z ważnych powodów sąd może na żądanie jednego z małżonków postanowić, że za powyższe zobowiązania odpowiedzialny jest tylko ten małżonek, który je zaciągnął...