zimna woda i scieki - ile? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 02 sie 2016, 11:29

Wnioskodawca przyniósł informacje o wysokosci czynszu od prywatnego zarządcy.
Oczywiscie stawka za 1m zawyżona porównam do komunalki.
Co z woda i ściekami?? :roll: napisal : oplata za zimną wodę i ścieki 20m3x5 osób X stawka gminna :?:

Moje pytanie wg normy zużycia wody na jednego mieszkańca w gospodarstwach domowych (bez co) byłoby 3m x 6 (osób) x stawka gminna???
Dobrze myslę??
jozza

Napisano: 02 sie 2016, 21:33

jozza pisze:napisal : oplata za zimną wodę i ścieki 20m3x5 osób X stawka gminna :?:
Coś mi tu nie pasuje. Właściciel czy zarządca nie mają kompetencji naliczać i wypisywać takie rzeczy, lecz jedynie ROZLICZYĆ (!) zakupioną wodę. Tak stanowi prawo. Niech może dostarczą do urzędu rachunki, a urzędnicy pomogą rozliczyć.
Pomożecie, nieprawdaż? ;)
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 03 sie 2016, 12:40

Tyle, e jest to prywatny zarządca i nie chce przedstawiać faktury za wodę najemcy ponieważ jest na jego nazwisko a sam mieszka w tym domu.
jozza

Napisano: 03 sie 2016, 21:59

To nie są poważne argumenty. Tych rachunków gmina nie ma prawa zabrać. Najwyraźniej zarządca jest niekompetentny, arogancki, nie chce współpracować i kombinuje — jak koń pod górę. W naszych warunkach niełatwo znaleźć rozwiązanie, zwłaszcza na odległość.
W niektórych przypadkach rozwiązanie jednak znamy: brak dodatku i tyle.
Znane są też liczne przypadki braku dodatków w domach jednorodzinnych — z powodu przekroczenia granicznej powierzchni czy z powodu niskich wydatków.

Brak dodatku, to ogólnie także problem zarządców (!), powinni to wziąć pod uwagę. Jeśli zawarli oficjalną umowę najmu, to mogą mieć dość dotkliwy problem, w przyszłości, chyba wiadomo jaki.
Jeśli zaś nie zawarli takiej umowy i biorą pieniądze, to łatwo ich narazić ich na inny problem, też chyba wiadomo jaki.
Na tym kończę dziś podpowiadać...
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 23 sie 2016, 10:22

Witam
mam wypisany czynsz od prywatnego zarządcy (porównałam do komunalki) oraz podaną kwotę za wodę - na 2 osoby 90zl(faktura widnieje na 330zl za 3 lokale), rozumiem, ze przyjmuje wypisane przez niego 90zł?? :roll:
A co w przypadku gdy nie daje faktury tylko wypisuje informacje o wysokości czynszu tj. czynsz, śmieci oraz wodę na kwotę np 200zl (lub duzo zawyżoną) dla 1 mieszania?? Mogę ją jakoś skorygować?? :roll:
esek

Napisano: 24 sie 2016, 11:43

W pierwszym przypadku kwota 90zł wydaje się poprawna, więc ją przyjąć.

W drugi przypadek jest zawiły, przy tym sposób postępowania zależy od wielu okoliczności: czy zarządcą jest bezpośrednio właściciel czy osoba trzecia, na ile jest kompetentna, na ile chętna do współpracy, czy dostarczała wcześniej jakieś dane, czy gmina lub pracownicy prosili o takie, czy jest to jej pierwszy dodatek, czy ten lokal miał już dodatek, ile mieszkań w tym domu, kto dostarcza tam wodę, kto rozlicza wodę na poszczególne mieszkania itd.
Z zasady przepisy nie przewidują korygowania wartości wody, śmieci itp. Jeśli jednak dane są niewiarygodne i nie dają się wyjaśnić, to stosowna korekta na etapie postępowania lub w decyzji jest całkiem zasadna i powinna przejść.
Lepiej jednak wcześniej spróbować sprowokować autokorektę potwierdzającego.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x