Zła kwota stypendium - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 12 mar 2025, 11:51

Co zrobić w sytuacji, gdy w okresie od września do grudnia została przyznana i wypłacona wyższa kwota stypendium niż powinna? Wnioskodawca złożył już oświadczenie, że sytuacja materialna rodziny nie zmieniła się. Jak teraz postąpić? Przyznać stypendium na kolejny okres czyli od stycznia do czerwca i po zrealizowaniu całego stypendium wszcząć postępowanie w sprawie nienależnie pobranego stypendium i żądać zwrotu wypłaconych "w nadmiarze" świadczeń czy zrobić to już na obecnym etapie? A może jest jeszcze jakieś inne rozwiązanie?
Pomóżcie!
gopsbasia
Referent
Od: 06 kwie 2021, 8:15
Zajmuję się: ŚW,CP,DO,ZG

Napisano: 12 mar 2025, 14:04

Moim zdaniem zwrot trzeba robić od razu. Na okres I-VI można zrobić bo żądanie zwrotu to oddzielne postępowanie.
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Napisano: 12 mar 2025, 14:45

Z jakiego powodu została przyznana wyższa kwota niż powinna?
KasiazOPSu
Stażysta
Od: 04 mar 2024, 12:38
Zajmuję się: PS, ST

Napisano: 13 mar 2025, 10:51

KasiazOPSu pisze: Z jakiego powodu została przyznana wyższa kwota niż powinna?
Najprawdopodobniej przez pomyłkę.
Decyzję wydawał ktoś inny.
gopsbasia
Referent

Napisano: 13 mar 2025, 11:26

Zły dochód policzony?
Ogólnie to sprawę trzeba już teraz rozwiązać.
KasiazOPSu
Stażysta

Napisano: 13 mar 2025, 12:33

KasiazOPSu pisze: Zły dochód policzony?
Dochód policzony był dobrze, tylko osoba wydająca decyzję, przez pomyłkę zakwalifikowała ucznia do niewłaściwej grupy i w związku z tym, zamiast 100 zł miesięcznie, dostał 150 zł.

Ja dopiero zaczynam moją przygodę ze stypendiami i nie mam zupełnie pojęcia, jak do tego podejść. Jak to w systemie w ogóle zrobić (SYGNITY)?
Wszystkie uwagi mile widziane.
gopsbasia
Referent

Napisano: 17 mar 2025, 16:10

gopsbasia pisze:
13 mar 2025, 12:33
KasiazOPSu pisze: Zły dochód policzony?
Dochód policzony był dobrze, tylko osoba wydająca decyzję, przez pomyłkę zakwalifikowała ucznia do niewłaściwej grupy i w związku z tym, zamiast 100 zł miesięcznie, dostał 150 zł.

Ja dopiero zaczynam moją przygodę ze stypendiami i nie mam zupełnie pojęcia, jak do tego podejść. Jak to w systemie w ogóle zrobić (SYGNITY)?
Wszystkie uwagi mile widziane.
Normalnie robisz nienależnie pobrane świadczenie zgodnie z ustawą. Niestety błąd urzędnika nie zwalnia ze zwrotu. Z poziomu wszystkich decyzji, wybierasz decyzje, klikasz operacje na pasku zadań i potem żądanie zwrotu. Ustalić ile do zwrotu, zrobić decyzje i przekazać stronie.
MadJack
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 18 mar 2025, 11:39

A powiedzcie mi, jak wygląda sprawa z możliwością odstąpienia od żądania zwrotu? Jak poprowadzić wtedy postępowanie? Jakich dowodów żądać od strony, które potwierdziłyby, że zwrot nienależnie pobranego stypendium stanowiłby dla niej nadmierne obciążenie? Miał ktoś może taki przypadek?
gopsbasia
Referent

Napisano: 19 mar 2025, 9:05

gopsbasia pisze:
18 mar 2025, 11:39
A powiedzcie mi, jak wygląda sprawa z możliwością odstąpienia od żądania zwrotu? Jak poprowadzić wtedy postępowanie? Jakich dowodów żądać od strony, które potwierdziłyby, że zwrot nienależnie pobranego stypendium stanowiłby dla niej nadmierne obciążenie? Miał ktoś może taki przypadek?
Postępowanie takie jak każde. Wszczęcie, zawiadomienie strony, decyzja o żądaniu zwrotu zostaje wydana. I wówczas strona może wystąpić do kierownika jednostki o umorzenie należności w związku z... no i tu trzeba uzasadnić czemu prosi o umorzenie. Dobrze jest zbadać sytuacje materialną/rodzinną strony. Może korzysta z pomocy społecznej (mamy to samo kryterium dochodowe itp.) to zasięgnąć u nich informacji, może mają świeży wywiad środowiskowy. Wówczas kierownik może zgodzić się aby umorzyć należności. Jednak zastrzegam. Ja nigdy tego nie robiłem więc dobrze byłoby skonsultować się z prawnikiem który u was działa przy urzędzie.

Jest jeszcze art. 90o ust. 7 ustawy o systemie oświaty. W przypadkach szczególnych, zwłaszcza jeżeli zwrot wydatków na udzielone stypendium szkolne w całości lub w części stanowiłby dla osoby zobowiązanej nadmierne obciążenie lub też niweczyłby skutki udzielanej pomocy, właściwy organ może odstąpić od żądania takiego zwrotu.
MadJack
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 19 mar 2025, 15:41

Wszcząć postępowanie, wysłać również stronie, niech się wypowie w ustalonym terminie. Przeprowadź wywiad środowiskowy.Niech znowu udokumentuje swój dochód na osobę w rodzinie, a dodatkowo niech przedstawi wydatki miesięczne, porównaj jedno z drugim. Będzie jasno wynikało, że nie stać ich na to by oddać i odstąp od żądania zwrotu. Oczywiście decyzja ustalająca ile do zwrotu musi być.
KasiazOPSu
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x