Zmiana decyzji - dochód dziecka - PILNE! - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 09 maja 2012, 14:47

Rodzina zastępcza spokrewniona otrzymuje świadczenie pieniężna na podstawie ustawy o pomocy społecznej. Od dnia 1 kwietnia 2012 r. wydana została nowa decyzja przyznająca świadczenie, gdyż wcześniejsza decyzja wygasła z mocy prawa z dniem 31.03.2012 r. Dnia 25 kwietnia rodzina zastępcza złożyła oświadczenie, iż od marca zmianie uległa wysokość renty rodzinnej, którą otrzymuje dziecko umieszczone w rodzinie zastępczej. Pytanie: od kiedy zmieniać decyzje - w marcu i kwietniu obowiązywały dwie różne decyzje; i czy zmienić - wysokość renty rodzinnej nie przekroczyło 10% dochodu dziecka. Będę wdzięczna za pomoc.
~Magda

Napisano: 09 maja 2012, 15:00

Jeżeli zmiana dochodu dziecka nie przekroczyła 10% wysokości dochodu branego pod uwagę przy ustalaniu wysokości świadczenia to nie zmieniasz decyzji. Ja piszę tylko do rodziny zastępczej pismo, że nie ma potrzeby zmiany decyzji.
~grazka

Napisano: 09 maja 2012, 15:02

My ten przepis o 10% dochodu stosowaliśmy również z ustawy o pomocy społecznej (106 ust. 3a) tylko on tam brzmi trochę inaczej. Nasza mecenas twierdziła wtedy, że przepis jest do całej ustawy o pom. społ. , równiez dot. świadczeń dla rodzin zastepczych. Ja jeśli zmiana dochodu od wydania ostatniej decyzji nie przekroczyła 10% kryterium dochodowego na osobę w rodzinie nie zmieniałabym decyzji. Zrobiłabym tylko notatkę. Jeśli przekroczyła zmieniłabym od kwietnia ( my w przypadku ustawy o pom. społ. bierzemy dochód z poprzedni miesiąc). Ale też wiem, że co powiat to inaczej, także ciekawa jestem opinii innych
~W...

Napisano: 09 maja 2012, 15:02

My ten przepis o 10% dochodu stosowaliśmy również z ustawy o pomocy społecznej (106 ust. 3a) tylko on tam brzmi trochę inaczej. Nasza mecenas twierdziła wtedy, że przepis jest do całej ustawy o pom. społ. , równiez dot. świadczeń dla rodzin zastepczych. Ja jeśli zmiana dochodu od wydania ostatniej decyzji nie przekroczyła 10% kryterium dochodowego na osobę w rodzinie nie zmieniałabym decyzji. Zrobiłabym tylko notatkę. Jeśli przekroczyła zmieniłabym od kwietnia ( my w przypadku ustawy o pom. społ. bierzemy dochód z poprzedni miesiąc). Ale też wiem, że co powiat to inaczej, także ciekawa jestem opinii innych
~W...

Napisano: 21 maja 2012, 17:01

Witam, ja też robie tylko notatkę do akt że nie przekroczyła 10% kryterium dochodowego. Pozdrawiam

~kir

Napisano: 24 maja 2012, 11:30

Czy bierzecie wysokość renty brutto, czy netto- to co do wypłaty.
~Iwona

Napisano: 24 maja 2012, 11:35

netto
~E.

Napisano: 24 maja 2012, 11:59

netto
~grazka

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x