Proszę o pomoc jeżeli rodzina zmienia gminne i są wydane nowe Karty Dużej Rodziny
Co w takim razie ze starymi kartami musi rodzina je zwrócić ?
Na szkoleniu na którym byłam w poniedziałek mówiono, że nowa gmina nie odpowiada za karty wydane w poprzedniej gminie (nie ma mocy prawnej), więc przekazujemy jedynie informację do starej gminy, że złożono nowe wnioski u nas, ale unieważnić karty powinna poprzednia gmina.aleks2529 pisze: ↑25 mar 2026, 13:36członek rodziny składa wniosek o nowe Karty dla wszystkich członków rodziny, stare Karty do zwrotu, unieważniasz je poprzez odcięcie jednego z rogów Kart
dodatkowo wysyłam pismo do gminy w której tamte Karty były wydane z informacją, że złożono wniosek w nowej gminie zamieszkania i z prośbą o unieważnienie Kart w SI KDR
W momencie gdy nowa gmina przyznaje nowe Karty, SiKDR automatycznie unieważnia stare Karty wydane przez poprzednią gminę właściwą do poprzedniego miejsca zamieszkania. Nowa gmina ma obowiązek poinformować starą gminę o fakcie przyznania nowych Kart i unieważnieniu starych. Poprawcie mnie jeśli się mylę. Pytanie: czy wysyłacie pismo do starej gminy za pośrednictwem Poczty Polskiej lub e-doręczeniem czy przez SiKDR?Dziwneprzypadki pisze: ↑26 mar 2026, 9:34Na szkoleniu na którym byłam w poniedziałek mówiono, że nowa gmina nie odpowiada za karty wydane w poprzedniej gminie (nie ma mocy prawnej), więc przekazujemy jedynie informację do starej gminy, że złożono nowe wnioski u nas, ale unieważnić karty powinna poprzednia gmina.aleks2529 pisze: ↑25 mar 2026, 13:36członek rodziny składa wniosek o nowe Karty dla wszystkich członków rodziny, stare Karty do zwrotu, unieważniasz je poprzez odcięcie jednego z rogów Kart
dodatkowo wysyłam pismo do gminy w której tamte Karty były wydane z informacją, że złożono wniosek w nowej gminie zamieszkania i z prośbą o unieważnienie Kart w SI KDR
Pytałam o art. 14 pkt. 2 i 3, ale otrzymałam informację, że każda gmina odpowiada za swoje karty.