Zmiana gminny - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 23 mar 2026, 9:31

Proszę o pomoc jeżeli rodzina zmienia gminne i są wydane nowe Karty Dużej Rodziny
Co w takim razie ze starymi kartami musi rodzina je zwrócić ?
Stażysta 26
Praktykant
Od: 20 mar 2026, 11:58
Zajmuję się: KDR

Napisano: 25 mar 2026, 13:36

członek rodziny składa wniosek o nowe Karty dla wszystkich członków rodziny, stare Karty do zwrotu, unieważniasz je poprzez odcięcie jednego z rogów Kart
dodatkowo wysyłam pismo do gminy w której tamte Karty były wydane z informacją, że złożono wniosek w nowej gminie zamieszkania i z prośbą o unieważnienie Kart w SI KDR
aleks2529
Stażysta
Od: 05 lis 2025, 10:40
Zajmuję się: Stypendia szkolne, Karta Dużej Rodziny

Napisano: 26 mar 2026, 9:34

aleks2529 pisze:
25 mar 2026, 13:36
członek rodziny składa wniosek o nowe Karty dla wszystkich członków rodziny, stare Karty do zwrotu, unieważniasz je poprzez odcięcie jednego z rogów Kart
dodatkowo wysyłam pismo do gminy w której tamte Karty były wydane z informacją, że złożono wniosek w nowej gminie zamieszkania i z prośbą o unieważnienie Kart w SI KDR
Na szkoleniu na którym byłam w poniedziałek mówiono, że nowa gmina nie odpowiada za karty wydane w poprzedniej gminie (nie ma mocy prawnej), więc przekazujemy jedynie informację do starej gminy, że złożono nowe wnioski u nas, ale unieważnić karty powinna poprzednia gmina.
Pytałam o art. 14 pkt. 2 i 3, ale otrzymałam informację, że każda gmina odpowiada za swoje karty.
Dziwneprzypadki
Praktykant
Od: 09 lut 2026, 17:32
Zajmuję się: KDR

Napisano: 14 maja 2026, 12:07

A jak wprowadzacie w system jako wniosek o przyznanie karty dużej rodziny czy jako wniosek o przyznanie karty dużej rodziny dla członka rodziny wielodzietnej który był wcześniej już posiadaczem karty w innej gminie?
Amanda
Stażysta
Od: 13 sty 2022, 14:17
Zajmuję się: SW

Napisano: 14 maja 2026, 13:24

Przyznajemy Karty jako nowej Rodzinie....
MarianM
Stażysta
Od: 21 sie 2023, 14:27
Zajmuję się: Referent

Napisano: 29 cze 2026, 13:20

Dziwneprzypadki pisze:
26 mar 2026, 9:34
aleks2529 pisze:
25 mar 2026, 13:36
Na szkoleniu na którym byłam w poniedziałek mówiono, że nowa gmina nie odpowiada za karty wydane w poprzedniej gminie (nie ma mocy prawnej), więc przekazujemy jedynie informację do starej gminy, że złożono nowe wnioski u nas, ale unieważnić karty powinna poprzednia gmina.
Pytałam o art. 14 pkt. 2 i 3, ale otrzymałam informację, że każda gmina odpowiada za swoje karty.
W momencie gdy nowa gmina przyznaje nowe Karty, SiKDR automatycznie unieważnia stare Karty wydane przez poprzednią gminę właściwą do poprzedniego miejsca zamieszkania. Nowa gmina ma obowiązek poinformować starą gminę o fakcie przyznania nowych Kart i unieważnieniu starych. Poprawcie mnie jeśli się mylę. Pytanie: czy wysyłacie pismo do starej gminy za pośrednictwem Poczty Polskiej lub e-doręczeniem czy przez SiKDR?
dmonio86
Praktykant
Od: 20 lis 2024, 11:35
Zajmuję się: KDR/ŚR/FA

Napisano: 02 lip 2026, 13:37

Ja wysyłam w SI KDR.
Tak robię też z wnioskami mylnie skierowanymi do naszej gminy, przesyłam je zgodnie z właściwością w systemie SI KDR, choć do mnie wpływają one elektronicznie z pismem przewodnim (w korespondencji) w systemie SIKDR i jeszcze wpływa wydrukowany wniosek papierowo razem z pismem - NIE WIEM PO CO.

Pozdrawiam
kasiao
Referent
Od: 02 kwie 2019, 13:02
Zajmuję się: Profilaktyka, analizy

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x