zmiana kryterium!

Wybrane tematy:
przeliczenie dochodów Skład rodziny od kiedy wliczać członka rodziny pismo z kuratorium o wkładach własnych Stypendia szkolne, zmiana kryterium dochodowego Wzór decyzji Wypłata zasiłku szkolnego
stypendium 2015

Re: zmiana kryterium!

Post autor: stypendium 2015 »

do 15 września przyjmujemy wnioski przynajmniej ja planuje tak robić i komu za sierpień dochody przekroczą i na nowy pułap się będzie łapać to wtedy od października otrzyma stypendium myśle że to jest najlepszy sposób
xyz@

Post autor: xyz@ »

dokładnie
przyjmujemy wszystkie do 15 września i jeśli np. ktoś będzie miał dochód na osobę 500 zł,to dostanie odmowę na wrzesień i przyznanie stypendium od października
wszystko w jednej decyzji
asia111

Post autor: asia111 »

czyli wszystko przyjmuję do 15 września, licząc dochód na starych zasadach- 456 zł/ ha przeliczeniowy 250 zł i biorę dochody za miesiąc poprzedzający, tak?
stypendium 2015

no tak, a osobom, którym przekroczyło brać pod uwagę już nowy dochód i jak sie kwalifikują to wtedy przyznajemy od października ja bym tak robiła
Ona--

Post autor: Ona-- »

Czy jesli osoba wykazuje dochód za sierpień bo wniosek złożyła we wrześniu i ma decyzje odmowną i przyjdzie 01.10 i oświadczy dochód za wrzesien (miesci się w wyższym kryterium )to od października jej przyznaje bo mieści się juz w tej wyższej kwocie kryterium? jak to rozumiecie?
xyz@

we wrześniu 2012 MEN na swojej stronie opublikowało artykuł "pomoc materialna a zmiana progów dochodowych"
w 2012 roku była identyczna sytuacja - zmieniło się kryterium i kwota zasiłku rodzinnego
nie wiem czy ten artykuł jeszcze tam jest w archiwum
tam było podane jak należy rozpatrywać wnioski
abc

Post autor: abc »

Jakoś nie mogę się dopatrzeć w tym komentarzu jednej rzeczy - za jaki miesiąc brać dochód, jeżeli osoba złoży wniosek do 15 września?
W teorii i praktyce z sierpnia, bo we wrześniu za wrzesień nie przedłożą, ale co w takim razie z osobami, które złożą wniosek w październiku argumentując to zmianą kryterium (co jest wystarczającym powodem wg tego samego komentarza)? Wtedy z września czy w imię równości, też z sierpnia?

Jak to uargumentować? Nie pasuje mi ten wybór "stypendium od października". Normalnie powinna być odmowa, i jeszcze raz wniosek w październiku, wtedy wszyscy równo dochód za wrzesień i nowe kryterium. A tutaj wchodzi ten sierpień i nie wiem jak to ugryźć.
stypendium 2015

Ja myślę ze powinno się brać sierpniowy dochód i jak wspomniałam wcześniej jezeli komuś za sierpień przekroczy a załapie sie na nowa kwotę dochodu to wtedy za wrzesiń odmowa a od października przyznane ja to tak rozumiem zeby bardziej nieskomplikować sobie pracy
xyz@

abc
jeśli uznacie, że te argumenty za złożeniem wniosku w październiku są zasadne,to dochód bierzecie za miesiac poprzedzający,czyli wrzesień - tu wyjątków od ustawy nie ma
ODPOWIEDZ